Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.10.2015.
21:29
Sputnik A

Šta u Siriji želi Putin, a šta Obama?

Onog momenta kad su ruski avioni počeli da bombarduju položaje terorista u Siriji, sa Zapada su počele da stižu optužbe: Rusi ubili nekoliko civila… Rusi brane Asada… Rusi, da bi spasli surovi Asadov režim, ne bombarduju ID već "umerenu opoziciju"… Pažnju posebno privlači termin "umerena opozicija", koji se odnosi na one opozicionare koje je Amerika naoružala i obučavala za rušenje vlasti oružjem, piše Sputnjik.

Reuters
"Umereno" neprijateljstvo: Vladimir Putin i Barak Obama

Opozicija koja se za vlast bori oružjem? Koju naoružavaju i obučavaju vojnim veštinama strane sile? I to je legitimno? Šta je tu umereno? Količina oružja? Broj ubijenih? Da li je to recept koji treba primeniti i u drugim zemljama? Čemu izbori ako imamo "umerenu", ali dobro naoružanu opoziciju? Ili ipak organizovati izbore, na kojima će pobediti oni "najumereniji" - tj. oni koji su imali najbolje vojne instruktore?

Umereno ubijanje

Mogla bi, recimo, Rusija da naoruža, a njeni vojni instruktori da obuče najekstremnije pobornike otcepljenja Teksasa od SAD. Za početak su dovoljni "kalašnjikovi", a ako zatreba tu su i rakete (ima se, može se).

Ako dalje, po analogiji sa Sirijom, gradimo ovaj fantazmagorični scenario, mogli bismo da razmislimo koliko bi "umereno" bilo delovanje američkih vlasti, ili na koji način bi to pratila slobodna zapadna štampa. Da li bi se takva opozicija nazivala "umerenom" ili terorističkom? "Umereni" bi mogli biti oni čije je oružje upereno direktno na američkog predsednika, a teroristi oni koji žele da potčine celu Ameriku.

Termin "umerena" opozicija u opticaju je od momenta kad je Amerika svoju pomoć protivnicima "tiranina" Asada javno obelodanila, a posebna pažnja bila mu je posvećena i na nedavnom sastanku Putin-Obama, kada je, prema izjavama prisutnih, Putin pokušao da od svog američkog kolege čuje definiciju te inovacije. Odgovora, kažu, nije bilo. Ovih dana je i Lavrov vratio na dnevni red to pitanje dodavši da je jedan deo takve opozicije, takozvana "Slobodna sirijska armija", zapravo fantomska grupa za koju se ne zna ni gde, ni protiv koga ratuje, kao ni mnoge druge grupe svrstane u tu kategoriju.

Dajući s jedne strane podršku Rusiji i razmenjujući s njom operativne informacije, Amerika, s druge, podvrgava svaki ruski postupak orkestriranoj kritici ogromnog broja medija koji ne mogu da prihvate da je ruska akcija legitimna (a izvodi se po zahtevu legalno izabrane vlasti) i koji pokušavaju da "pogode" šta Putin time želi da postigne. Ako se odbace ideološke razlike i godinama stvaran animozitet, i ako se razmotre činjenice na terenu, do odgovora i ne bi bilo tako teško doći.

A da nije bilo Rusa?

Sjedinjene Države su, želeći da svrgnu Asada, odnegovale Islamsku državu sve vreme govoreći o borbi protiv terorista. U trenutku kad je Rusija pokrenula svoju kampanju, Asadov režim je bio gotovo slomljen. Da nije bilo ruske akcije, Islamska država bi izašla na more, zagospodarila bi naftnim izvorima, tranzitnim putevima i velikim brojem stanovnika odakle bi se mogli regrutovati budući džihadisti. Bila bi to prava teroristička država.

Nije na odmet znati da su granice takve države veoma blizu Rusiji: iračka baza ID udaljena je od Severnog Kavkaza manje nego Moskva od Peterburga. A Kavkaz je i danas bure baruta. Rusija tamo svakodnevno bije bitku sa ograncima Al Kaide i ne želi sebi da dozvoli da se ideolozi kalifata vrate na Kavkaz sa svojom ideologijom.

To, naravno, nije sve što Putin želi da postigne akcijom u Siriji, ali je sigurno, jedan od važnih ciljeva. Ali, bilo bi zanimljivo znati šta Amerika želi, za koje ciljeve ona ratuje u Siriji?

Da donese mir državi na koju svakodnevno baca tone bombi? Da pomogne sirijskom narodu da se izbori protiv tiranina tako što ga naoružava da se međusobno istrebi? Da omogući da umesto Asada na vlast dođu koljači koji pred kamerama seku glave i ruše sve pred sobom? Da ne pominjemo najbanalniju mogućnost da zaposli američku vojnu industriju i zabavi narod još jednom misijom širenja najboljeg poretka na svetu, stvarajući tako lažni utisak da je i dalje gospodar sveta.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.10.2015. 22:09
Obama:rasulo i krrvoproliće_Putin:red i poštovanje ljudskog dostojanstva
Utorak 06.10.2015. 21:52
Obama je pozvao Putina, Putin je stavio telefon na režim automatskog odgovora. Tekst automatskog odgovora je: „Zdravo, Vi zovete predsednika Rusije, Putina. Nažalost, nisam u mogućnosti da vam odgovorim sada. Ako želite da se predate, pritisnite taster 1. Ako želite da mi pretite novim sankcijama, pritisnite taster 2. Ukoliko želite da razgovaramo o situaciji u Ukrajini, pritisnite taster 3. Svi tasteri, osim tastera 1, aktiviraju interkontinentalne rakete Topol-M. Srećno! “
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online