Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.10.2015.
08:32
Sputnik A

"Amerika da prihvati: Rusija u Siriji nije nezvani gost"

Akcije Rusije u Siriji, koje američke vlasti neprestano kritikuju, daju SAD šansu ne samo da zavedu red na teritorijama koje ne kontroliše Islamska država, nego i da stvore koaliciju sposobnu da zaustavi borce Islamske države.

Reuters
Ruska interevencija u Siriji poslednji tračak nade da će mir biti uspostavljen

Umesto da teže bezuslovnoj pobedi u Siriji, SAD treba da izaberu manje patetičan cilj: da završe tamošnji rat s najmanjim mogućim gubicima, pišu analitičari Gordon Adams i Stiven M. Volt u tekstu koji je objavio Njujork tajms.

Tokom četiri godine američka politika u Siriji građena je na želji da se veruje da je "umerena sirijska opozicija" bolja nego što zaista jeste. Sada, kada je Rusija ušla u igru, odgovor američke vlade su samo još veće iluzije, uz istovremeno osuđivanje Moskve.

- Koliko god da se mnogim Amerikancima i Evropljanima čine odbojnim akcije ruskog predsednika Vladimira Putina na Krimu i u Ukrajini, intervencija Moskve u Siriji može da bude prvi tračak nade za izbavljenje iz tog "blata" - piše u tekstu.

Po mišljenju novinara, ruski predsednik ima pravo kada tvrdi da će samo stabilna vlada i bezbednost omogućiti sirijskim izbeglicama da se vrate kući.

Zajednička akcija

U Siriji Vašington treba da ima dva cilja: da zavede red u onim delovima zemlje koji nisu pod kontrolom Islamske države i da stvori koaliciju koja je sposobna da se suprotstavi ID i da je najzad uništi.

- Takozvana intervencija Rusije daje šansu za postizanje i jednog i drugog - smatraju analitičari dodajući da Rusija u Siriji nije nezvani gost.

Autori smatraju da Rusija u Siriji ima dragoceni uticaj koji nedostaje SAD: podrška na kopnu, veza sa slabim režimom u Damasku, koji ipak funkcioniše, funkcionalni odnosi s vladama Irana i Iraka, kao i sporazum o razmeni obaveštajnih podataka s obe ove države, koji može da uključi i iranske saveznike poput Hezbolaha.

Samo zajedničkim delovanjem s Rusijom SAD mogu da se suprotstave i da unište Islamsku državu, uvereni su analitičari koji pretpostavljaju da delimično podudaranje američkih i ruskih interesa predstavlja najperspektivniji put za rešavanje ovog problema.

- Američke vlasti treba da prestanu da udaraju pesnicom po stolu zbog ruske intervencije, da priznaju da je Hladni rat prošlost i da se pozabave državnom upravom - zaključuju autori teksta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 08:38
Znamo . Sama sebe pozvala !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online