Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 02.10.2015.
20:08
b92.net A

"Putin u Siriji ima skrivene namere, uništenje ID nije glavni cilj"

Kao da vazdušni prostor iznad Sirije već nije bio dovoljno pretrpan, Rusija se pridružila listi zemalja koje su počele bombardovanje u Siriji, piše CNN.

Reuters
Zapad sumnja da ruski predsednik ima skrivene namere u Siriji: Vladimir Putin

Koalicija koju predvodi SAD napada položaje Islamske države od prošlog septembra, ali je dolazak Rusije obeležio novo i nesigurno poglavlje rata koji je ubio više od 250.000 ljudi od 2011. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nedeljama pripremao za vazdušne napade šaljući opremu i posadu na nekoliko lokacija u Siriji, pre svega na mediteransku obalu, uključujući aerodrom u Latakiji, rusku mornaričku bazu u Tartusu i prestonicu Damask.

Rusi govore da se bore protiv Islamske države i “drugih ekstremističkih grupa“ u Siriji, ali ispostavilo se da su mete bombardovanja u sredu bile dosta udaljene od baza ID, piše CNN.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter je izjavio da Rusija nije gađala mete pod kontrolom Islamske države, dok su drugi izjavljivali da je Rusija gađala pozicije drugih pobunjeničkih grupa.

Vladimir Putin je izjavio da Rusija ima nameru da bombarduje ID, ali pojedini stručanjci smatraju da on ima prikrivene motive.

Neki od tih motiva su, kako piše CNN, da osigura vlast sirijskog predsednika Bašara al Asada, drugi je da utvrdi bazu u Tartusu koja je strateški značajna zbog povezanosti sa Mediteranom.

Takođe, dopremanje borbenih aviona širom Sirije Putinu omogućava vojni uticaj širom regiona, od Turske i Iraka do Jordana i Izraela.

Takođe, navodi se da se na satelitskim snimcima i fotografijama vidi kako je rusko naoružanje postavljeno i da ono, navodno, nije postavljeno kako bi se borilo protiv ID.

Uprkos tome što je prošlo godinu dana od početka napada na ID, ova teroristička grupa, navodi CNN, još nije poražena u svojim glavnim uporištima u Raki u Siriji i u Mosulu u Iraku. Međutim kako su pojedini stručnjaci objavili, veruje se da je teritorija koja je pod kontrolom ID umanjena za oko devet odsto.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 21:03
E blagi bože.CNN piše.Pa vidi molim te oni odjednom oplakuju Siriju.Ima li te bože!!!!!!!!!!!!!!!!
Petak 02.10.2015. 20:21
Како би било лепо да Руси прошире зону дејства и до Јадрана... После тога више никад ништа не би било исто.... само један прелет преко окупираног неба....
Petak 02.10.2015. 21:49
Само тако прво да сатре Ал каидине огранке које раде за Амере ивтако растерети сиријску војску, па онда да нападну ИД.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online