Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.10.2015.
04:00
B. Božin - Vesti A

Ni milom, ni avionima neće nazad

Nemačka trenutno doživljava navalu izbeglica bez presedana u novijoj istoriji, a na drugoj strani je broj onih koji se vraćaju kućama neznatan. Razlog za to je "birokratsko ludilo, akutni nedostatak personala i pogrešni zakoni", konstatuje dnevnik "Bild".

Tanjug/AP
Čekajući na izgon: Odbijeni azilanti u Berlinu

Primer Saksonije, recimo, pokazuje da bi skoro pet hiljada azilanata trebalo odmah da napusti nemačko tlo. Međutim, u ovoj godini je deportovano samo 812 lica. Skoro 600 zakazanih letova moralo je da bude stornirano - jer se azilanti nisu pojavili na aerodromu. Nepotrebni troškovi - desetine hiljada evra!

Pri tome Saksonija nije usamljena, jer je prema informacijama "Bilda" broj izbeglica koji su obavezni da se vrate u domovine ukupno 190.641 (zaključno sa 31. avgustom). Kod njih svih je zaključena procedura i odbijen zahtev za azil.

Nemački zakon, koji očito nije rađen po meri današnjeg izbegličkog haosa, predviđa mogućnost da i onaj kome je odbijen azil, ima mogućnost da se žali i zahteva proveru odluke koja se po običaju otegne na duže vreme. U grupi odbijenih čak 138.133 izbeglice imaju tzv. duldung status, u slučaju da su bolesni ili nesposobni za put. Ostaje 52.508 koji nemaju nikakve šanse za azil, ali i pored toga je do sredine ove godine vraćeno svega 8.178 azilanata.

Nema socijale

Možda najvažnije, azilantima koji izbegavaju da budu vraćeni biće ograničena socijalna davanja. Ona su do sada bila i dalje isplaćivana u punom iznosu.

U međuvremenu se ova broj procenjuje na oko 12.000 deportovanih.

Zamku u kojoj su se našle nemačke službe možda će rešiti pooštravanje zakona o azilantima, koje treba da stupi na snagu od novembra ove godine. Prema onome što sadrži, odbijeni azilanti će mnogo brže biti deportovani. Najnoviji zahtev nadležnih ministarstava obuhvata da se na graničnim prelazima ustanove tranzitne zone za one koji doputuju, slično kao na aerodromima, tako da će se u roku od 48 sati rešavati da li te izbeglice imaju pravo na azil ili ne.

Posle isteka roka za dobrovoljni odlazak, deportacija se neće najavljivati, kao što je bio slučaj do sada, pa su azilanti mogli da se na neko vreme sklone i izbegnu prisilno vraćanje. Osim toga, pokrajine će moći da pomere deportaciju odbijenog azilanta najduže za tri meseca (do sada je važilo šest meseci).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online