Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
12:48
Tanjug, Vestionline A

Dečji brakovi dozvoljeni u Nemačkoj?

Među izbeglicama u Nemačkoj postoji i veliki broj devojčica koje su iz svojih zemalja došle udate -po tradicionalnom islamskom pravu.

pixabay.com
Sud: Udata maloletnica sama sme da određuje sa kim će kontaktirati

Sud u Bambergu je odlučio da se ne meša u postojanje ovog dela "šerijatskog prava" u Nemačkoj što je izazvalo ogorčenje javnosti, prenose nemački mediji. 

U Nemačkoj su počele žestoke rasprave oko izbegličkih bračnih parova u kojima je supruga - maloletna, prenosi Dojče Vele.

Organizacije za dečija prava poput Unicefa ili "SOS - dečje selo" godinama kritikuju takve brakove koji se sklapaju u muslimanskim državama. 

Prema navodima "SOS - dečjeg sela", godišnje 15 miliona devojčica biva prisiljeno da stupi u brak, mahom udajom za mnogo starije muškarce, koji ih prisiljavaju na seksualne odnose, što dovodi do trauma, komplikovanih trudnoća i porođaja. 

Udaja sa 12 godina?

Prema nemačkom Građanskom zakonu, u brak smeju da stupe samo punoletne osobe, a u izuzetnim slučajevima vlasti dopuštaju i venčanja osoba koje su navršile 16. godinu. 

Prema islamskom pravu, devojčice su stasale za udaju po navršenoj devetoj godini, a dečaci - kada napune 12 godina. 

Slučaj koji je zapalio Nemačku

Rasprava se rasplamsala nakon što je Viši sud u Bambergu priznao brak 14-godišnje Sirijke udate za 21-godišnjeg muškarca koji je uz to i njen rođak. 

Kancelarija za mlade nije priznala taj brak i razdvojila je supružnike, preuzevši starateljstvo nad devojčicom. 

Bračni par se zbog toga žalio Sudu za porodična pitanja, a taj sud je ocenio da "devojčica nije u stanju da sagleda svu kompleksnost i posledice braka". 

Slučaj je stigao do višeg suda koji je ovaj brak proglasio pravno važećim pozivajući se na paragaf 1633 Građanskog zakonika, koji kaže da "udata maloletnica sama sme da određuje gde se zadržava i sa kim će kontaktirati". 

Devojčica i njen suprug su u trenutku sklapanja braka sirijski državljani koji su se venčali u Siriji, tako da je sud u ovom slučaju zapravo presudio u skladu sa sirijskim pravom. 

Kao zaključak ovog slučaja, mediji su preneli definiciju da sud može da spreči sklapanja takvog braka, ali da se ne meša u već sklopljene brakove te vrste u njihovim domovinama, prenose nemački mediji. 

Dečiji brak - dozvoljen?

Mnogi stručnjaci i veliki deo nemačke javnosti nisu zadovoljnim tim objašnjenjem. 

U nekim medijima, a posebno na društvenim mrežama, pojavili su se naslovi: "Dečji brakovi dozvoljeni u Nemačkoj", "U Nemačkoj važi šerijatsko pravo" i slično, navodi Dojče vele. 

- Brakovi u kojima stariji muškarci iskorišćavaju bedu pojedinih porodica i žene se devojčicama, predstavljaju kršenje fundamentalnih prava žena i dece - rekao je ministar pravde Severne Rajne-Vestfalije Tomas Kušati i dodao da "zbog toga moramo da ozbiljno razmotrimo mogućnost da se u budućnosti priznaju samo brakovi u kojima su oba partnera punoletna". 

Nije poznato koliko se maloletnih ženskih izbeglica koje su u braku tačno nalazi u Nemačkoj. 

U Bavarskoj je do kraja aprila ove godine evidentiran 161 slučaj udatih izbeglica mlađih od 16 godina, u Baden-Virtembergu - 117, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji - 188 slučajeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online