Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.09.2015.
08:45
D. Lukić - Vesti A

Brisel na mukama (2): U svetu ima 120 miliona raseljenih

Nadmoćna većina Britanaca ima prigovor koji artikuliše list "Ekspers" kada kaže da je Evropska unija njenom "uobičajenom grandomanijom", u svest evropskog građanina programirano usađivala lažni osećaj kako je ona neka vrsta "svetskog, socijalnog i dobrotvornog aktiviste" na čijim plećima leži odgovornost za "planetarni bol masa" - neka vrsta nemačkog "veltšmerca" (Weltschmerz) ili francuskog "mal de sijekl" (svetski bol).

Reuters
Uništeno detinjstvo: Mališan iz Sirije u blkadi na hrvatskoj granici

Većina zemalja Evropske unije pokazuje u nastaloj krizi (sa izvesnim izuzetkom Nemačke), da nisu ni spremne, ni dužne prema onima koji očajnički pokušavaju da nađu socijalni i građanski mir u Evropi.

Brojevi s kojima trenutno operišu Ujedinjene nacije govore da u ovom trenutku na svetu ima 120 miliona (!) raseljenih stanovnika. Od toga, dvadeset miliona ljudi živi u uslovima i pod režimima koji se smatraju "ugnjetačkim".

U trenutku kada se, na primer, jedna Britanija susreće sa desetinama hiljada imigranata koji su već uspeli da bez identifikacionih papira i bez sredstava za život, ilegalno uđu na Ostrvo (kroz bodljikavu žicu na zapadnoj obali Lamanša), odnos Brisela prema talasu imigracije izazvao je neraspoloženje većine Britanaca. Ono se, kako se kriza razvija, već transformiše mestimično u otvoreno neprijateljstvo (s izuzetkom humanih i dobrotvornih gestova pojedinih Britanaca).

Koreni

Najveći razlog za talase emigranata iz Afrike, Centralne Azije, sa Bliskog istoka... leži u tamošnjim haotičnim uslovima - ekonomskoj krizi, internim(oružanim) sukobima, korupciji, verskom ekstremizmu, siromaštvu...

Za većinski deo populacije, koji je, uostalom, karakterističan i za druge zemlje Unije, od Mađarske i Austrije do Italije ili Grčke, masovni dolazak imigranata različitih profila, među njima i potencijalnih islamističkih terorista, predstavlja recept za dalje ruiniranje same Evropske unije, pa je prema tome, opasnost koju Brisel želi da spreči svim sredstvima.

Suština antiimigrantskog raspoloženja takođe je u strahu zapadnih demokratija da emigrantska kriza preti da uveze probleme islamskog sveta na evropsko kopno, čije posledice Evropska unija neće moći da potpuno izbegne i neutrališe. Islamski terorizam je ovde naslov priče.

Lio Mekinstri, u londonskom "Dejli ekspresu" skreće tako pažnju (u broju od 3. septembra) da je Evropska unija bila "jedan eksperiment u ljudskoj istoriji, vredan najvećeg žaljenja" (!). Tačno ili, ipak, malo previše, istina je da je EU kolosalno omanula u tekućoj krizi emigranata. Samo mali broj poznavalaca prilika u Uniji ne bi, takođe, potpisao raširenu ocenu na Temzi - kako to notira i "Ekspres" - da je entuzijazam EU zbog ukidanja nacionalnih granica u Zajednici bio (kao što se upravo pokazuje) "mizeran promašaj koliko i ukidanje nacionalnih moneta".

Dosadašnja praksa EU daje mu za pravo.

Sutra -Brise na mukama (3): Junker hvali Šengen

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online