Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.09.2015.
07:39
D. Lukić - Vesti A

Brisel na mukama (1): Sredozemljem plove očajnici

Ovogodišnje evropsko leto pripalo je seobi očajnika sa siromašnog Juga na bogatiji Sever, emigranti koji glavom bez obzira i ne pitajući za cenu, zasipaju obale evropskog kopna, a ta velika seoba naroda naprosto poništava pred sobom državne granice izazivajući krizu u kojoj geopolitička realnost potapa pred našim očima lepe priče i zvonka načela liberalizma i ljudske solidarnosti.

Reuters
Evropo, evo nas: Izbeglice stižu

Evropski lideri, suočeni sa pojavom na rubu humanitarne katastrofe koju su sami pripremili i izazvali, umesto da na delu pokažu vernost krupnim deklaracijama i zvučnim moralnostima, izabrali su međusobno nadigravanje i birokratsku utakmicu ko će da podigne višu bodljikavu žicu i prihvati manji broj stradalnika.

"Genus Una Sumus" lat. "Svi smo jedan rod") ne stanuje u EU.

Unija je spektakularno omanula na prvom ozbiljnijem ispitu. Nemačka, pogonska mašina iza ideje (fikcije) jedne federalne, unitarne Evrope, prijavila se da prihvati najveći broj izbeglica (već preko pola miliona) i sa pozicije ovog argumenta i njene nove moralne superiornosti nad ostalim partnerima i patuljcima Unije, pledira da će da ugosti još izbeglica - deklaracija koja je, ujedno, prava blamaža za, recimo, Kameronovu "velikodušnost" po kojoj je Britanija - kaže - spremna da otvori brešu u bodljikavoj žici na Lamanšu i prihvati i do 20.000 očajnika. Istini za volju, Britanija je, od prošle godine, već ugostila 630.000 izbeglica što je za sada najveći broj u okvirima EU.

I dok se lideri EU nadigravaju kako da usaglase kvote za prihvat emigranata - ko će, faktički, da prihvati manji broj, vode na obale Grčke, Italije, Španije, Turske... izbacuju nove talase desperadosa, begunaca iz haosa nastalog, većma, oružanim intervencijama Zapada i izazivanjem građanskih ratova u njihovim zemljama.

U londonskom "Dejli ekspresu", komentator Lio Mekinster piše da je Evropa spektakularno pala na prvom većem ispitu istovremeno iz politike i humanizma. Kao i većina posmatrača na Ostrvu, otvara pitanje celog evropskog projekta brisanja nacionalnih granica u EU. Kaže da je to bio "totalni neuspeh" i ne ostavlja ni najmanju sumnju u to da je ova evropska kriza sa izbeglicama "razotkrila blef" EU, a da je Brisel "prvi krivac za zamešateljstvo...

Stvorili beznađe

Umesto da bude simbol nove ere prosperiteta i solidarnosti, Brisel je u Evropi podstakao samo podele, strah, ruine i beznađe koje trenutno gledamo... I kao posledica ovoga, mi se sada nalazimo pred varijantom samoubilačke destrukcije maskirane u nekakvo saosećanje - EU je prvi arhitekta ove krize.

Radio BBC-4, najslušanija radio-stanica na Ostrvu ide još dalje: "U punom preziru prema narodima Evrope, Brisel je propovedao ideju da su nacionalni osećaj i patriotizam greh, a poništavanje nacionalnih granica postalo je centralna avenija ka izgradnji evropske nadnacionalne superdržave". Sledstveno i u praksi brisanje granica i odsustvo granične kontrole bilo je magnetna sila za masovne talase izbeglica, u njihovoj nadi da će, kada se dokopaju evropskog kopna, moći da se ustale u bilo kojoj zemlji EU.

Sutra - Brisel na mukama (2): Na planeti sa 120 miliona raseljenih

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.09.2015. 21:16
Jos malo pa ce uskoro i Dunavom, pravac Hrvatska. Tamo nema bodljikavih zica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online