Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.09.2015.
08:29
B. Božin - Vesti A

Sumnjiv sporazum na mala vrata

Ovih dana milioni građana Evropske Unije su zatrpani informacijama o izbegličkoj krizi, a televizijske stanice, dnevne novine i časopisi se neprekidno bave ovom temom, dok sve druge slučajno ili namerno ostaju po strani. Tako se desilo da gotovo niko i ne zna da su pregovori oko transatlantskih ugovora o slobodnoj trgovini Ceta i TTIP u punom jeku. I ne samo to, nego je CETA - ugovor između EU i Kanade - već usaglašen i spreman za potpis.

Reuters
Trgovinski savez pred privatnim sudom

Ovaj dokument, koji je zapravo "mlađi brat" sporazuma TTIP sa Amerikom, predviđa mnoge stvari koje u poslovnoj Evropi do sada nisu postojale, a mogu i te kako da utiču na njenu ekonomiju.

Tako, na primer, CETA predviđa da postoje privatni sudovi koji mogu da odlučuju u slučaju da dođe do privrednih sporova između kompanija ili država sa dve strane okeana, i koji ne moraju da poštuju evropsko pravo. Drugim rečima, čim se ugovor ratifikuje, svaka američka firmica koja ima filijalu u Kanadi imaće posredno pravo da tuži evropske države pred privatnim sudom.

Šta to znači na konkretnom primeru, pokazuje slučaj Meksika, čija populacija nosi nimalo laskavu titulu "najdeblje nacije na svetu", jer je 7 od 10 stanovnika prekomerne telesne težine.

Pokušavajući da se izbori sa tim problemom, vlada je uvela kazneni porez na proizvode koji sadrže šećer dobijen od kukuruza, koji je jeftin i ima ogroman broj kalorija. Zbog toga je jedan američki koncern podneo tužbu pred privatnim sudom. Rezultat je kazna od 58 miliona dolara, koju je Meksiko morao da plati kao odštetu. Uz to, sporni porez je morao da bude povučen.

Da li i TTIP predviđa privatne sudove, zapravo niko još ne zna, jer pregovori oko "velikog ugovora" ne idu brzinom koja je planirana. Obećanja o "transparentnom procesu pod kontrolom parlamenta", koja su nemački političari pred početak pregovora dali, pokazali su se kao lažna jer javnost, pa čak ni Bundestag, ne mogu ni da bace pogled na dokumente o kojima se pregovara.

To smeju jedino članovi nemačke vlade, i to tek pošto potpišu ugovor od 14 strana koji ih obavezuje da ćute o onome što pročitaju, piše časopis "Štern".

Samo komičari puštaju glas

- To je sasvim u redu - rekao je cinično jedan komičar u emisiji, "jer Nemac sa tim informacijama ne bi ni znao da se snađe". Ova satirična emisija je praktično jedina koja se poslednjih dana bavila zabranjenom temom. Ostaje veliko pitanje da li će na kraju ikome biti do smeha.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online