Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.08.2015.
17:17
Tanjug, b92 A

FOTO: Američka zastava na Kubi posle 54 godine

U prisustvu državnog sekretara SAD Džona Kerija podignuta je zastava SAD na Ambasadi u Havani, prvi put posle 54 godine.

Ovo je prva poseta jednog šefa američke diplomatije Kubi za poslednjih 70 godina.

Keri se sastao sa kubanskim ministrom spoljnih poslova, ali ne i sa predsednikom Raulom Kastrom, niti sa bivšim liderom Kube Fidelom Kastrom.

Njega na ovom putu prate tri bivša marinca, danas 70-godišnjaka, koji su američku zastavu spustili 1961. godine.

Sve je stalo

Kubanska televizija je prestala da emituje crtane filmove i prešla na prenos ceremonije podizanja zastave SAD, prikazavši Kerija kako stiže na Aerodrom u Havani, uz detaljan izveštaj o njegovoj biografiji, prenosi AP.

Oko 200 Kubanaca već je u 8:30 po lokalnom vremenu bilo okupljeno ispred ambasade, među kojima i vozači tri "ševroleta" iz pedesetih godina koji su parkirani ispred zgrade.

Američka ambasada smeštena je u istu zgradu na Malekonu, slavnom šetalištu, u kojoj je bila i kad su diplomatski odnosi prekinuti.

Fidel Kastro je nekada tu zgradu zvao "špijunskim brlogom".

U međuvremenu, kandidat republikanske stranke u trci za predsednika SAD Marko Rubio, sin kubanskih imigranata koji su bili protiv Kastra, oštro je kritikovao iz Njujorka odluku Obamine administracije da otvori ambasadu u Havani, rekavši da će to socijalističkom režimu na Kubi dati "međunarodni legitimitet i ekonomski podsticaj".

Kubanski šef diplomatije Bruno Rodrigez podigao je kubansku zastavu u Vašingtonu 20. jula, nakon što su dve zemlje posle više od 50 godina obnovile diplomatske odnose, prenosi Al Džazira.

Američka agencija AP ukazuje da pravi posao tek sledi.

Obični Kubanci će se danas radovati, američki biznismeni će uspostavljati veze, a Keri će razgovarati sa kubanskim ministrom spoljnih poslova, rimokatoličkim biskupom na Kubi i probranom grupom disidenata, navodi AP.

Posle toga sledi teži deo posla, podseća agencija, dodajući da će se po odlasku Kerija diplomate koje su pregovarale o ponovnom otvaranju ambasade posvetiti novoj fazi - širenju ekonomskih veza dve zemlje i uvođenju mera poput direktnih letova i poštanskih linija.

Amerikanci takođe žele da reše pitanje imovine konfiskovane posle Kubanske revolucije, dok Kuba ima sopstvene zahteve.

SAD duguju Kubi milione dolara

Fidel Kastro juče je napisao u kolumni objavljenoj na njegov rođendan da SAD duguju ostrvskoj zemlji "milione dolara" zbog štete pričinjene embargom.

Američki predsednik Barak Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro objavili su 17. decembra da će ponovo uspostaviti diplomatske odnose. Obama je rekao da će ublažiti američki trgovinski embargo protiv Kube mnogim izvršnim akcijama koje će Amerikancima omogućiti da lakše putuju na Kubu i trguju sa sve brojnijom klasom privatnih biznismena u toj zemlji.

Kuba traži potpuno ukidanje embarga i, kako piše AP, nije odgovorila na Obamine akcije merama koje bi donele dobrobit običnim Kubancima, poput dozvole za jeftin uvoz ili izvoz proizvoda kubanskih preduzeća koja hoće da posluju sa SAD.

- Mislim da se ovim završava jedna, a počinje druga faza - rekao je Robet Muz, američki advokat specijalizovan za Kubu.

- Rukovanje, bratske poruke i podizanje zastave završava se 14. avgusta. Mislim da će tada početi posebni razgovori - poručio je Muz.

POVEZANE VESTI

Petak 14.08.2015. 20:38
Америчке власти округa Ст. Луис прогласиле су ванредно стање за град Фергусон, које траје већ два дана.Ванредно стање трајаће још најмање 24 сата.У Фергусону су избили протести и сукоби с полицијом, укључујући и оружане сукобе, за време обележавања годишњице од убиства Мајкла Брауна.Прошлог викенда, за време сукоба с полицијом, критично је рањен млади цр-нац Тајрон Харис Џр. (18). Полиција тврди да је он на њих отворио ватру. Његово стање је до јуче било критично, али лекари тврде да је сада стабилно.Протести у граду и даље трају, али од понедељка су далеко мирнији и од тада нису забележена нова хапшења.Протести против полицијске бруталности одржавају се и у другим градовима САД-а. Један од већих организован је јуче у Њујорку и прошао је без инцидената.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online