Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.08.2015.
11:40
Tanjug A

Saksonci: Brod je pun, Mađarska treba da diže zid

Saksonski ogranak Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel u okviru mera za smanjenje broja azilanata koji dolaze u tu zemlju zatražio je privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma, ali i podržao nameru Mađarske da izgradi ogradu prema Srbiji.

Reuters
Azilnti žive u šatorima i prihvatnim centrima i sve ih je više i više u Nemačkoj

- Brod je pun - rečeno je u pokrajinskoj vladi u Drezdenu, prenose nemački mediji, a generalni sekretar podružnice CDU Mihael Krečmer je ocenio da je kritika na račun Mađarske nepoštena i da je obaveza te zemlje da kontroliše ilegalnu migraciju.

Krečmer je za magazin “Špigl” rekao da se ogradom na granici izbeglice mogu usmeravati u određene oblasti i bolje registrovati.

- Smatram to ispravnim - rekao je Krečmer komentarišući mađarsku odluku.

Iz CDU u Saksoniji, koja se graniči sa Poljskom i Češkom, zatraženo je ponovno uvođenje graničnih kontrola, kako bi se sprečila navala azilanata.

- U vezi sa aktuelnim razvojem situacije, legitimno je da se diskutuje o suspenziji Šengenskog sporazuma - rekao je portparol CDU Saksonije Kristijan Hartman i dodao da Saksonija, preko savezne države, mora na tome insistirati u Evropskoj uniji.

Kritika na ove predlog CDU stigla je iz redova opozicione partije Zeleni, odakle je takva ideja nazvana udarcem na evropsku ideju i naglašeno da bi se, umesto novca u ponovno uvođenje granične kontrole, ta finansijska sredstva mogla investirati u Saveznu službu za migracije i izbeglice, kako bi se azilantski postupci mogli brže obrađivati.

Privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma, podržala je i nemačka policija.

- Iz policijskog ugla gledano, to bi bila najbolja mera. Na taj način bi se počinioci krivičnih dela mogli uhapsiti, a izbeglice, koje su došle preko Austrije, vratiti tamo gde su i ušli u šengenski prostor - rekao je za "Pasauer noje prese" predsednik sindikata nemačke policije Rajner Vent.

Vent je ukazao na pozitivne strane ponovnog uvođenja graničnih kontrola, koje je postojalo za vreme samita Grupe 7 ekonomski najrazvijenijih zemalja, održanog u Bavarskoj. Pred samit je, naime, privremeno suspendovana odluka o slobodnom protoku ljudi i uvedena granična kontrola, kako bi se nasilni demonstranti i kriminalci sprečili da dođu na demonstracije protivnika G7 i globalizacije.

Kada je reč o ugovoru iz Šengena (Luksemburg) kome su najpre pripadale Nemačka, Francuska i zemlje Beneluksa i koji predviđa ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola, sada je došlo do proširenja "šengen-države". Kopnene granice šengenske zone sa oko 400 miliona ljudi, duge su blizu 8.000 kilometara, a vodene 42.700 kilometara. Na granicama između država šengenske zone kontorlišu se putnici samo "štih-probom" ili zbog posebnih događaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online