Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.08.2015.
15:22
Tanjug A

Nemačka: Radne vize migrantima neće pomoći

Predlog socijaldemokrata da se migrantima sa Balkana omogući da dođu do radne vize, kako više ne bi pokušavali da se domognu Nemačke bezizglednim zahtevima za azil, zvuči kao elegantno rešenje, ali neće pomoći, piše nemačka štampa, a prenosi radio Dojče vele.

Reuters
Nemački socijalni sistem ne može da izdrži najezdu izbeglica i azilanata

List "Zidojče cajtung" navodi da to neće pomoći, jer široke mase onih koji odlaze iz Albanije, Srbije ili sa Kosova nemaju načina da iz Tirane ili Prištine obezbede posao u Nemačkoj, a pored toga malo ko govori nemački. Mnogi došljaci bili bi spremni da rade za veoma niske plate i tako bi potisnuli druge.

Nije slučajno SPD u svom predlogu dodao da bi došljaci bili plaćeni po uobičajenim tarifama, a list zaključuje da se u predlogu socijaldemokrata zapravo radi o taktici - o prikupljanju podrške za proglašenje tih zemalja sigurnim, kako bi tražioci azila brže bili poslati kući - na Balkan.

"Na put kreću oni koji ne vide perspektivu u domovini“, piše list Noje Tag (Vajden) i dodaje da se to "posebno odnosi na zemlje bivše Jugoslavije. "Oni čine skoro polovinu ukupnog broja zahteva za azil, od kojih se prihvata tek jedan do dva promila", navodi list, dodajući da ih smatraju ekonomskim izbeglicama, koje pre svega hoće da se okoriste od socijalnih davanja.

"Nemačka neće izdržati seobu naroda sa Balkana u ovdašnje socijalne sisteme. Nema drugog rešenja do brzog i konsekventnog vraćanja u zemlju porekla. Tako će se zatvoriti prostor za radikalnu desnicu na političkom spektru“, u Nemačkoj, navodi list.

"Frankfurter algemajne cajtung" ocenjuje da je iluzorno očekivati da se naprasno poboljša ekonomska situacija na Balkanu, pa da prestane dolazak ljudi. "Balkan je bio sirotište Evrope i to će u dogledno vreme i ostati. Devedesetih su ljudi odatle dolazili kako bi spasili živu glavu, ali ratne izbeglice su postale ekonomske".

"Noje osnabriker cajtung" ocenjuje da tražioci azila sa zapadnog Balkana konkurišu onima iz Sirije ili Iraka. "Kako se to ne dopada nemačkim političarima, oni žele da proglase Albaniju, Kosovo i Crnu Goru - takozvanim sigurnim zemljama porekla".

Socijaldemokrate, kao manji partner u koalicionoj vladi, misle da to nije dovoljno, već da ljudima sa Balkana treba olakšati legalni dolazak u Nemačku i dobijanje radne vize, ukoliko su potrebni ovdašnjem tržištu rada.

List "Vestfeliše nahrihten" ističe da ako je verovati nemačkoj privredi, brojne fabrike i firme bi bile zahvalne ukoliko bi se voljnim i delom dobro obrazovanim azilantima dozvolilo da rade. Konzervativni "Velt" smatra da je inicijativa SPD dobar korak, ali da je neophodno mnogo privrednih reformi, kako bi tržište rada primilo sve došljake.

Osim što se ove godine u Nemačkoj očekuje rekordan broj zahteva za azil, oko 450.000, postavljen je i tužan rekord po broju napada na azilantske domove, kojih je u prvih sedam meseci više od 200, što je više nego cele prošle godine.

"Lajpciger folkscajtung" piše da izgleda da postoje dve Nemačke - jedna tiha, saosećajna, i jedna glasna, agresivna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online