Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 01.07.2015.
06:50
B. Božin - Vesti A

Nestao pisac knjige o Srebrenici

Autor i novinar srpskog porekla Aleksander Dorin, poznat po brojnim studijama koje pobijaju zvaničnu verziju o događajima u Srebrenici iz 1995. godine, nestao je iz svog stana u Bazelu 17. juna pod još nerazjašnjenim okolnostima.

N. Jojić
Neizvesna sudbina: Boris Krljić alijas Aleksander Dorin

Raspitivanje mnogobrojnih novinara i izdavača, na primer izdavačke kuće Ahriman Ferlag, kod švajcarskih vlasti nije donelo nikakve rezultate koji bi rasvetlili misteriozni nestanak i neizvesnost gde se autor nalazi. Dorinov stan je opustošen, a parket i okviri od vrata su razvaljeni.

Onlajn magazin Parse&Parse pretpostavlja da su Dorina kidnapovale obaveštajne službe. On je, kako se navodi, posle otmice prebačen na nepoznatu lokaciju i nije mu dozvoljen kontakt sa advokatom i porodicom. Iz stranice na Fejsbuku vidi se da Dorin nema nikakve kontakte sa advokatima, što daje povoda za duboku zabrinutost, piše autor teksta Ardasir Parse, koji se pita da li to možda znači kako je ovaj novinar posle otmice predat stranim obaveštajnim službama?!

Helga Fuks, borac za ljudska prava napisala je na svom Fejsbuk nalogu da je na pitanje srpskog radija Sputnjik, odnosno srpskoj redakciji ruske radio-stanice, portparol švajcarskog Ministarstva pravde Folko Gali saopštio da "Dorin nije uhapšen po nalogu kancelarije ovog ministarstva, ali da to ne znači da možda nije uhapšen iz drugih razloga, odnosno u nekoj drugoj istrazi švajcarskih organa".

Zbog ove izjave, Fuksova je uverena da se radi o nelegalnom lišavanju slobode od strane neke tajne službe. Podatak da je navodno odnet čak i pod iz stana Dobrina potvrđuje ovu tezu, smatra Fuks i pita se šta su otmičari tražili?

Ovaj portal dalje zahteva od švajcarskih vlasti da slede principe pravne države i odmah se oglase i kažu gde se nalazi Aleksandar Dorin, istraže gde se nalazi i odmah ga oslobode.

Šta se u Srebrenici zaista zbilo

Aleksander Dorin je pseudonim Srbina Borisa Krljića koji živi u Bazelu i koji poseduje švajcarsko državljanstvo. Poznat je po negiranju masakra u Srebrenici, u knjizi koja se tako i zove, "Srebrenica - kako se zaista zbilo". Ova studija, koju je 2009. godine izdala izdavačka kuća Arhiman, izazvala je buru protesta na Sajmu knjiga u Lajpcigu, gde je predstavljena marta ove godine. U njoj se negiraju tvrdnje da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH, a da ubistva civila nije bilo.

- Nedopustivo je da se tajne službe drugih zemalja postavljaju iznad državnog suvereniteta i jednostavno protivzakonito odvode ljude, zato što pišu istinu - navodi se u tekstu na portalu.
Najavljeno je takođe da će o svemu biti obaveštene organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel i Hjuman Rajt Voč.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.07.2015. 08:07
Aleksandar je uhapšen prošle nedelje... "zvanična" verzija je da je sklonjen zbog pretnji džihadista a istina je tamo negde... Inače - veliki borac za dokumentovanu istinu... Komentarisao je i ovde dok nisu počeli besomučno da ga brišu.... Gde čuo i gde ne čuo - neka te Bog čuva, Borise !!!
Sreda 01.07.2015. 14:25
Zasto drzava Srbija zvanicno ne zatrazi informacije od Svajcarske sta se desilo sa Aleksandrom Dorinom? O tome se vec danima pise po raznim portalima ali svi se prave ludi! Covek nije uhapsen vec kidnapovan i niko ne zna gde je, da je kojim slucajem na taj nacin uhapsen drzavljanin Svajcarske, Nemacke, Engleske ili Amerike u Srbiji svi svetski mediji bi brujali o tome a Srbija bi klecala i izvinjavala se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online