Sreda 01.07.2015.
06:50
B. Božin - Vesti

Nestao pisac knjige o Srebrenici

N. Jojić
Neizvesna sudbina: Boris Krljić alijas Aleksander Dorin

Raspitivanje mnogobrojnih novinara i izdavača, na primer izdavačke kuće Ahriman Ferlag, kod švajcarskih vlasti nije donelo nikakve rezultate koji bi rasvetlili misteriozni nestanak i neizvesnost gde se autor nalazi. Dorinov stan je opustošen, a parket i okviri od vrata su razvaljeni.

Onlajn magazin Parse&Parse pretpostavlja da su Dorina kidnapovale obaveštajne službe. On je, kako se navodi, posle otmice prebačen na nepoznatu lokaciju i nije mu dozvoljen kontakt sa advokatom i porodicom. Iz stranice na Fejsbuku vidi se da Dorin nema nikakve kontakte sa advokatima, što daje povoda za duboku zabrinutost, piše autor teksta Ardasir Parse, koji se pita da li to možda znači kako je ovaj novinar posle otmice predat stranim obaveštajnim službama?!

Helga Fuks, borac za ljudska prava napisala je na svom Fejsbuk nalogu da je na pitanje srpskog radija Sputnjik, odnosno srpskoj redakciji ruske radio-stanice, portparol švajcarskog Ministarstva pravde Folko Gali saopštio da "Dorin nije uhapšen po nalogu kancelarije ovog ministarstva, ali da to ne znači da možda nije uhapšen iz drugih razloga, odnosno u nekoj drugoj istrazi švajcarskih organa".

Zbog ove izjave, Fuksova je uverena da se radi o nelegalnom lišavanju slobode od strane neke tajne službe. Podatak da je navodno odnet čak i pod iz stana Dobrina potvrđuje ovu tezu, smatra Fuks i pita se šta su otmičari tražili?

Ovaj portal dalje zahteva od švajcarskih vlasti da slede principe pravne države i odmah se oglase i kažu gde se nalazi Aleksandar Dorin, istraže gde se nalazi i odmah ga oslobode.

Šta se u Srebrenici zaista zbilo

Aleksander Dorin je pseudonim Srbina Borisa Krljića koji živi u Bazelu i koji poseduje švajcarsko državljanstvo. Poznat je po negiranju masakra u Srebrenici, u knjizi koja se tako i zove, "Srebrenica - kako se zaista zbilo". Ova studija, koju je 2009. godine izdala izdavačka kuća Arhiman, izazvala je buru protesta na Sajmu knjiga u Lajpcigu, gde je predstavljena marta ove godine. U njoj se negiraju tvrdnje da je u Srebrenici ubijeno između 7.000 i 8.000 ljudi, tvrdeći da je u pitanju oko 2.000 ubijenih vojnika armije BiH, a da ubistva civila nije bilo.

- Nedopustivo je da se tajne službe drugih zemalja postavljaju iznad državnog suvereniteta i jednostavno protivzakonito odvode ljude, zato što pišu istinu - navodi se u tekstu na portalu.
Najavljeno je takođe da će o svemu biti obaveštene organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel i Hjuman Rajt Voč.

2024 © - Vesti online