Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.09.2015.
15:26
B. B. - Vesti A

Dorinu ni posle tri meseca ne daju na slobodu

Državno tužilaštvo u Bazelu ponovo je odbilo zahtev za oslobađanje švajcarskog publiciste srpskog porekla Aleksandra Dorina (pravo ime Boris Krljić) i čak podnelo zahtev za produženjem pritvora, saopštio je njegov advokat.

N. Jojić
Aleksandar Dorin

Da podsetimo, Dorin je uhapšen u svom stanu 17. juna, zaplenjena mu je sva dokumentacija i stan potpuno ispreturan. Na ponovni zahtev "Vesti" upućen Peteru Gilu, kriminalističkom komesaru u državnom tužilaštvu Bazel-Štat, on je opet potvrdio da se Dorin nalazi u istražnom zatvoru, i da je to mera kojom po zakonu raspolaže Prinudni sud (Zwangsnahmengeriat).

- Isto tako mogu da potvrdim da Dorin nije pritvoren zbog političkih razloga. Ne možemo da pružimo dodatne informacije, pošto je tako određeno švajcarskim Zakonom o krivičnom postupku. I dalje važi pretpostavka nevinosti - stoji u dopisu državnog tužilaštva u Bazelu.

Adresa za razglednicu

Adresa na koju možete da pošaljete razglednicu Dorinu je:

Alexander Dorin

Untersuchungsgefangnis Basel-Stadt

Binningerstrasse 21

CH-4051 Basel

Swiss

Međutim, prijatelji i poznanici Dorina, koji su se nesebično angažovali od hapšenja da mu pomognu i angažuju advokata, i dalje su ubeđeni da iza svega stoje politički razlozi. Takođe, da se nastavlja pritisak na Dorina i zastrašivanje kako bi se prikrio pravi motiv hajke, a to su otkrića do kojih je došao u knjigama vezano za događaje iz Srebrenice 1995.

Prema rečima advokata, Dorin se još dobro drži, a novi zahtev za puštanje iz pritvora već je upućen i o njemu će se odlučivati sledeće nedelje.

U međuvremenu se nastavlja akcija solidarnosti u kojoj učestvuje i naš list pod nazivom "Milion razglednica za Aleksandra Dorina". Cilj je da se skrene pažnja javnosti na ovaj slučaj, o kojem švajcarski i srpski mediji uporno ćute.

Akcija je inspirisana sudbinom američke aktivistkinje za ljudska prava Anđele Dejvis. Posle lažnih optužbi američkih vlasti, Dejvisova je uspela da se spase električne stolice zahvaljujući tome što je iz celog sveta, a naročito zemalja bivšeg istočnog bloka, stiglo milion razglednica u zatvor. Američko sudstvo je moralo da zaposli još šest službenika kako bi savladali bujicu solidarnosti. Zbog toga pišite razglednice solidarnosti Alekandru Dorinu!


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.09.2015. 18:43
Gde god naidjete na nekog Srbina,odmah u zatvor.Što je sigurno sigurno,da ne živite u neizvesnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online