Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 28.06.2015.
09:00
rs.sputniknews.com A

Kina "bacila oko" na Afriku

Predsednik Republike Džibuti izjavio je nedavno da su u toku pregovori Kine o postavljanju vojne baze u toj zemlji. Iako Peking nije potvrdio ovu informaciju, mogućnost postavljanja kineske vojne baze u ovoj maloj državi na istoku Afrike (na Rogu Afrike) izazvala je zabrinutost u Vašingtonu.

Reuters
Kina hoće da postavi vojnu bazu u Džibutiju

Kao prilično stabilna država, pozicionirana između Jemena i Somalije, Džibuti igra važnu stratešku ulogu za SAD. Pritom, zemlja ima strateški važan položaj blizu najvažnijih svetskih pomorsko-trgovačkih puteva i arapskih ležišta nafte.

Američka vojna baza Kmap Lemonijer u Džibutiju koristi se za tajne operacije, uključujući i borbu protiv terorizma u Jemenu, Somaliji, ali i duž cele Afrike.

Luku u Džibutiju, u borbi protiv piraterije iz susedne Somalije, koriste evropske, ali i druge mornarice, uključujući i kinesku.

U ovoj afričkoj državi svoje vojne baze takođe imaju i Japan i Francuska.

Predsednik države Džibuti Ismail Omar Gele je u maju mesecu, u intervjuu za AFP rekao da Kina pregovora o uspostavi svoje vojne baze u toj zemlji.

- Francuska je već odavno tu. Amerikancima odgovara položaj naše zemlje u borbi protiv terorizma u regionu - rekao je on i dodao da Japan uz pomoć vojne baze želi da se zaštiti od piraterije, a da sada i Kinezi žele da zaštite svoje interese.

- I oni su dobrodošli - rekao je predsednik Džibutija.

Različito viđenje mira

Pitanje o postavljanju vojne baze u ovoj afričkoj državi, portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Juđuen nije želeo da komentariše, rekavši samo da dve zemlje imaju prijateljske odnose i da su zainteresovane za mir i bezbednost u regionu.

- Tokom proteklih nekoliko godina odnosi dveju zemalja jačaju i u svim oblastima postoji praktična saradnja. Zajednička želja Kine i Džibutija, kao i drugih zemalja u svetu, jesu mir i stabilnost. Kina je spremna i želi više da doprinose u tom pogledu - rekao je Jang.

Međutim, ovakve informacije uznemiravaju Vašington, posebno zbog rastućeg uticaja Kine, kao i činjenica da bi se američke i kineske vojne baze u Džibutiju mogle naći jedna pored druge.

Američki kongresmen Rendi Forbs je, uoči nedavne posete državnog sekretara SAD Džona Kerija Džibutiju, upozorio da bi Kina mogla ugroziti interese Vašingtona u Africi.

- Namera Kine da postavi vojnu bazu van teritorija gde je inače uticajna treba da podseti Vašington da Peking sebe smatra globalnom silom - istakao je on.

Prema Bi-Bi-Siju, Kina će u Džibutiju vojnu bazu postaviti na severu regiona Obok, što znači da će "gledati" na američku vojnu bazu tamo. Postavljanje baze koštaće Kinu 100 miliona dolara, što je nešto više od sume koju godišnje Amerika izdvaja za svoju bazu - 63 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.06.2015. 09:12
Bravo za Kinu . Kina ima svoje interese kao što ih ima i Amerika s tom razlikom što od Kine nikome ne preti agresija dok je od Amerike pretnja agresijom u celom svetu prisutna svakodnevno .
Nedelja 28.06.2015. 12:51
Kina preuzima ulogu Rusije (u vojnom smislu) .Tako treba , bravoooooooooo !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online