Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 12.06.2015.
08:09
I. K. - O. I. - Vesti A

Moskva vojskom plaši Sakašvilija

Ruska vojska započela je dvonedeljne manevre u Pridnjestrovlju, što se smatra upozorenjem Moldaviji i Ukrajini, odnosno gubernatoru Odese Mihailu Sakašviliju, bivšem gruzijskom predsedniku.

Reuters
Ratni huškač: Mihail Sakašvili

Da podsetimo, te dve bivše sovjetske republike ograničile su ulaz ruskih vojnika u Pridnjestrovlje čime se ruski mirovni kontingent našao u gotovo potpunoj opsadi na teritoriji koja se 1992. otcepila od Moldavije. Pridnjestrovlje je tako ostalo pritešnjeno uz granicu sa Ukrajinom, a analitičari ukazuju da će Moskva morati da ih deblokira pre ili kasnije. Tim pre, što je Ukrajina uvela i ekonomsku blokadu.

Pridnjestrovlje se graniči sa Odeskom oblasti Ukrajine, gde je predsednik Petro Porošenko postavio za gubernatora Mihaila Sakašvilija i dodelio mu ukrajinsko državljanstvo. Da podsetimo, Sakašvili važi za američkog čoveka i glavni je krivac za rat sa Rusijom 2008. koji je Gruzija izgubila za dva dana.

Fantastičan plan

Sakašvili je osmislio plan preusmeravanja azerbejdžanske trgovine preko gruzijske luke Poti u Odesu, čime bi zaobišao Rusiju. Teškoću stvara činjenica da je Gruzija za njim izdala poternicu zbog mahinacija teških oko četiri miliona dolara, a na vlasti su ljudi koje je hapsio i bez suda držao u tamnici.

Postavljanje Sakašvilija za gubernatora smatra se provociranjem Rusije, koju Amerika pokušava da uvuče u rat po gruzijskom scenariju i dodatno izoluje od EU. Naime, Sakašvili je sada odgovoran i za granicu prema Pridnjestrovlju i najavio je pojačavanje ekonomske blokade, ali i položaja na granici koja je već zatvorena vojskom, rovovima i bodljikavom žicom.

U Moskvi se brinu da postoji američki plan za zauzimanje Pridnjestrovlja po kom bi rumunski, moldavski i ukrajinski specijalci zauzeli ogromne sovjetske magacine s oružjem koje čuvaju ruski vojnici. Istovremeno bi sproveli masovne provokacije s ubistvima civila, a u Pridnjestrovlju ima oko 160.000 ruskih državljana.

To bi moglo da natera Rusiju u rat kao 2008. Stoga se smatra da Moskva manevrima upozorava Moldaviju i posebno Ukrajinu i Sakašvilija da se ne igraju. U manevre je uključena i vežba obaranja letelica kakvim raspolaže Ukrajina. Uostalom, predsednik Rusije Vladimir Putin krajem 2008. u direktnom obraćanju na televiziji obećao je da će Sakašvilija da obesi za jedno mesto i trgnuo rukom kako bi ukazao da je reč o međunožju.

POVEZANE VESTI

Petak 12.06.2015. 08:15
Kao sto sam vec napisao,Rusija polako vraca teritorije SSSR a. Ova prodana sitna buranija ce nestati!
Petak 12.06.2015. 11:52
Mislim da mu je sada žao što ga nije onda objesio ! Ovaj idiot od gruzijca stvarno traži racku..., možda ga i dobije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online