Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.05.2015.
06:16
I. Kozarski, O. Ikodinović - Vesti A

Moldaviju guraju u rat s Rusijom

Vlasti Moldavije pošle su za primerom Kijeva i ograničile ulaz ruskih vojnika u Pridnjestrovlje. Time se ruski mirovni kontingent našao u gotovo potpunoj opsadi na teritoriji koja se 1992. otcepila od Moldavije i ostala pritešnjena između te bivše sovjetske republike i Ukrajine, a analitičari ukazuju da će Moskva morati da ih deblokira pre ili kasnije.

Tanjug/AP
Čuvaj se Danajaca i kad darove nose: Predsednik Moldavije Nikolaj Timofti sa zvaničnicima EU

Ukrajina je prošle nedelje poništila sve ugovore o vojnoj saradnji s Rusijom uključujući i tranzit ruskih vojnika kojima je sada ostala mogućnost da stignu do Pridnjestrovlja samo vazdušnim putem. I na toj maršruti pojavili su se problemi, budući da je od oktobra prošle godine iz Moldavije deportovano oko 100 ruskih vojnika i starešina.

Moldavski MUP izgovorio se situacijom u Ukrajini. Međutim, Kišinjev ne priznaje za mirotvorce takozvanu Ograničenu grupu ruske vojske (OGRV), a reč je o oko 100 od 412 vojnika i starešina iz mirovnog kontingenta u Pridnjestrovlju. Taj višak čuva ogromna sovjetska prigranična skladišta municije u selu Kolbasna.

OGRV i mirovni bataljon kompletirani su i pridnjestrovskim Rusima. Oko 160.000 ljudi u Pridnjestrovlju ima rusko državljanstvo, što dodatno onemogućava Kišinjev da se upusti u ratnu avanturu, kako se sve ne bi završilo kao kada su Gruzijci 2008. ubijali ruske građane u Južnoj Osetiji, što ih je koštalo izgubljenog rata.

Pošto Amerika nije uspela da uvuče Rusiju u otvoreni rat u Ukrajini, analitičari smatraju da to sada pokušavaju preko Pridnjestrovlja upravo po gruzijskom scenariju pri čemu bi Moldavija postala nova žrtva.

Neimenovani izvor rekao je da raspolaže podacima o postojanju plana za zauzimanje Pridnjestrovlja. Sagovornik uglednih moskovskih "Nezavisnih novina" tvrdi da su Amerikanci već razradili scenario po kom bi rumunski i moldavski specijalci zauzeli magacine s oružjem koje čuvaju ruski vojnici. Istovremeno bi sproveli masovne provokacije s ubistvima civila kako bi diskreditovali ruske mirotvorce.

Do tada će već biti pripremljen moldavsko-rumunski mirovni bataljon kao zamena za ruske plave šlemove. To bi moglo napokon da ostvari planove Vašingtona da raspali rat pošto bi Kremlju ostalo samo da vojno interveniše preko ukrajinske teritorije ili da ojača Armiju Novorosije kako bi se ruskojezična teritorija povezala duž obale Crnog mora od rusko-ukrajinske granice i Harkova do Odese.

Prema rečima izvora "Nezavisnih novina", Ministarstvo odbrane Rusije priprema se za najnepovoljnije scenarije.

Pretnja raketama

Pridnjestrovlje je izolovano naročito sa ukrajinske strane granice gde je Kijev prošle godine iskopao rovove opasane bodljikavom žicom. Ukrajinci su tu rasporedili i krupne jedinice koje nisu prebacili na front ni kada su trpeli najteže poraze od Armije Novorosije. Prošle nedelje na crnomorsku obalu prebacili su bateriju raketnih sistema S-300, što se smatra demonstrativnim ugrožavanjem ruskog vazdušnog puta ka Pridnjestrovlju.

Propast ideje EU

Jedan od mogućih uzroka širenja ukrajinskog građanskog rata jeste i činjenica da su poslednja istraživanja pokazala da 32 odsto Moldavaca želi u EU, a 50 u Evroazijsku uniju. To dovodi u opasnost prozapadne vlasti u Kišinjevu koje za šest godina učešća u programu EU Istočno partnerstvo nisu dobile ništa zauzvrat. U tom periodu korupcija je uvećana do neslućenih razmera, a tajkuni su potpuno preuzeli kontrolu nad vlašću i bednom državom.
- Kremlj ne mora ništa da čini. Njima je dovoljno da čekaju, evropska ideja u Moldaviji diskreditovala je samu sebe - kaže Jan Feljdman, funkcioner vlasti u Kišinjevu.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.05.2015. 08:07
А ко то гура Молдавију у рат ??? Ко је гурнуо Југославију,Ирак ,Либију,Сирију,Украјину у рат ??? Ко то жели рат са Кином,Северном Корејом ??? Ко жели рат у Македонији ??? фашиисти желе рат јер од рата зависи њихов живот .
Sreda 27.05.2015. 17:55
Msa otkud.Ma gde bi oni -paa to su i oci i sinovi zlla ,antihristova deca,pogan zemaljska-ma gde bi oni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online