Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 06.06.2015.
05:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Rusija na korak od invazije?

Posle skoro petomesečnog krhkog primirja u Ukrajini, došlo je do žestokog sukoba ukrajinskih snaga s proruskim separatistima u okolini Donjecka, ali i oko sela Širokino i Jelenovke te donjeckog aerodroma oko kojeg su se vodile teške borbe još tokom pregovora u Minsku.

Reuters
Ukrajina opet gori: Vatrogasac na granatiranoj pijaci

Naravno, obe strane optužuju jedna drugu da je kriva za izigravanje Minskog mirovnog sporazuma. Prvi put od februara došlo je do upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja, a korišćeni su i tenkovi.
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Moskvu da stoji iza najnovijeg narušavanja primirja, i to baš u osvit skorog sastanka G7. I Bela kuća upire prstom u Moskvu kao glavnog vinovnika novih ratnih napetosti na istoku Ukrajine.

Rusi, naravno, odbijaju svoju umešanost, a šefica Saveta Federacije gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko pozvala je poslanike da ne "putuju daleko i da budu dostupni" jer bi se zbog novonastale situacije u Ukrajini mogla održati vanredna sednica tog doma. Naime, neki navode da bi taj dom ponovo mogao da razmatra odobrenje Vladimiru Putinu da koristi ruske vojne snage u Ukrajini "radi zaštite ruskog jezičkog stanovništva".

Podsetimo, ruski Senat je već bio dao Putinu "odrešene ruke" da može da koristi vojsku, ali se on "odrekao te mogućnosti". Sada, međutim, stvari izgledaju drugačije jer je jasno da je sporazum iz Minska propao.

Ukrajinci tvrde da se na području zahvaćenom ratom nalazi 14 vojnih taktičkih jedinica ruske vojske s ukupno 9.000 vojnika. Predsednik Petro Porošenko najavio je povećanje vojnih rashoda i da će se iz budžeta izdvajati 15 odsto za uvoz oružja. Mnogi se pribojavaju da bi ovaj eksces mogao izaći iz okvira i ponovno gurnuti Ukrajinu u rat, ali ovaj put s nesagledivim posledicama, pogotovo jer je Ukrajina spremna da ide do kraja, a u baltičkim državama raste protivruska histerija.

Kijev zove strane trupe

Ukrajinska Vrhovna rada većinom glasova je donela odluku kojom se odobrava pozivanje stranih trupa u Ukrajinu "radi očuvanja mira" te učestvovanja u mirovnim operacijama. Ta se odredba ne odnosi na Rusiju koju u Ukrajini smatraju "zemljom agresorom i okupatorom" te se "poziv ni u kojem slučaju ne odnosi na njih", kako je objasnio jedan od poslanika u Radi.

POVEZANE VESTI

Subota 06.06.2015. 06:02
Samo ruski mirotvorci mogu resiti stvar.
Subota 06.06.2015. 09:22
E Rusi braćo, je/bo vas Minsk 1 i Minsk 2 ! Trebali ste odmah ići na Kijev ! Pravite agoniju sa produžetkom i razvlačenjem priče za neprijateljem, koji vas mrzi iz dna duše ! A i mnogo ima nevinih civilnih žrtava i razaranja !
Subota 06.06.2015. 14:17
To "pujdanje kerra" na Rusiju je toliko providno i besmisleno da u to" veruju" čak i oni koji to itgovaraju.Amerikanci javno sa svjim vojnim snagama učestvuju u ovom ratu i to ne kriju niti se ko na to oglašava-treba okriviti Ruse po svaku cenu,ocrniti ih i naći razlog da se Rusija napadne ili pak uvuče u rat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online