Subota 06.06.2015.
05:14
Lj. Ivanović - Vesti

Rusija na korak od invazije?

Reuters
Ukrajina opet gori: Vatrogasac na granatiranoj pijaci

Naravno, obe strane optužuju jedna drugu da je kriva za izigravanje Minskog mirovnog sporazuma. Prvi put od februara došlo je do upotrebe teškog artiljerijskog naoružanja, a korišćeni su i tenkovi.
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Moskvu da stoji iza najnovijeg narušavanja primirja, i to baš u osvit skorog sastanka G7. I Bela kuća upire prstom u Moskvu kao glavnog vinovnika novih ratnih napetosti na istoku Ukrajine.

Rusi, naravno, odbijaju svoju umešanost, a šefica Saveta Federacije gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko pozvala je poslanike da ne "putuju daleko i da budu dostupni" jer bi se zbog novonastale situacije u Ukrajini mogla održati vanredna sednica tog doma. Naime, neki navode da bi taj dom ponovo mogao da razmatra odobrenje Vladimiru Putinu da koristi ruske vojne snage u Ukrajini "radi zaštite ruskog jezičkog stanovništva".

Podsetimo, ruski Senat je već bio dao Putinu "odrešene ruke" da može da koristi vojsku, ali se on "odrekao te mogućnosti". Sada, međutim, stvari izgledaju drugačije jer je jasno da je sporazum iz Minska propao.

Ukrajinci tvrde da se na području zahvaćenom ratom nalazi 14 vojnih taktičkih jedinica ruske vojske s ukupno 9.000 vojnika. Predsednik Petro Porošenko najavio je povećanje vojnih rashoda i da će se iz budžeta izdvajati 15 odsto za uvoz oružja. Mnogi se pribojavaju da bi ovaj eksces mogao izaći iz okvira i ponovno gurnuti Ukrajinu u rat, ali ovaj put s nesagledivim posledicama, pogotovo jer je Ukrajina spremna da ide do kraja, a u baltičkim državama raste protivruska histerija.

Kijev zove strane trupe

Ukrajinska Vrhovna rada većinom glasova je donela odluku kojom se odobrava pozivanje stranih trupa u Ukrajinu "radi očuvanja mira" te učestvovanja u mirovnim operacijama. Ta se odredba ne odnosi na Rusiju koju u Ukrajini smatraju "zemljom agresorom i okupatorom" te se "poziv ni u kojem slučaju ne odnosi na njih", kako je objasnio jedan od poslanika u Radi.

2024 © - Vesti online