Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.05.2015.
08:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Oland ekonomski otvara Kastra

Francuski predsednik Fransoa Oland, prvi šef neke zapadne države koji je stigao na Kubu nakon najave o odmrzavanju odnosa između te države i SAD, počeo je istorijsku posetu čiji je cilj da zastupa francuske i evropske interese u zemlji koja bi mogla krenuti u ekonomsko otvaranje.

Reuters
Velika očekivanja: Oland u istorijskoj poseti Havani

- Dolazim s puno emocija jer je ovo prvi put da jedan francuski predsednik dolazi na Kubu - rekao je Oland po dolasku.

Ideja tog putovanja je da Francuska bude prva, u ime Evrope i među zapadnim zemljama, koja će reći Kubancima "da smo uz njih ako odluče da pokrenu potrebne etape otvaranja", rekao je Oland novinarima pre odlaska na Kubu.

Dok je razgovor s Raulom Kastrom, predsednikom Kube i bratom Fidela Kastra kojeg je nasledio 2006. godine, nije sporan, ne zna se da li će doći do susreta sa čuvenim Fidelom. Još pre puta je Oland rekao da bi voleo da vidi starijeg Kastra, ali zvanična Havana o tome ćuti.

Prvi gest Olanda otkako je sleteo na Kubu je dodela ordena Legije časti kardinalu Haimeu Ortegi koji je odigrao ogromnu ulogu u oslobađanju političkih zatvorenika.

- Razgovaraću o ljudskim pravima jer svaki put kad postoje politički zatvorenici, svaki put kad postoji manjak slobode, Francuska neće ostati zatvorenih usta - rekao je francuski predsednik.

Kao deseti ekonomski partner Kube, Francuska želi da ojača svoju prisutnost na kubanskom tržištu i da ne propusti da bez nje prođe kubansko ekonomsko otvaranje. Stoga su sa Olandom u ovu posetu krenuli direktori brojnih francuskih kompanija kao i najmanje sedam ministara i državnih sekretara.

Zbog pape opet postajem katolik

Dan uoči posete Olanda papa Franja je u Rimu primio Raula Kastra. Kubanski predsednik je izjavio da mu se jako dopao susret s papom Franjom te da mu se Sveti Otac toliko sviđa da bi se u nekom trenutku mogao ponovo preobratiti u katoličanstvo.
- On je, kao što znate, jezuit. Ja sam, pak kao dete pohađao jezuitsku školu. Dopala su me se njegova skromnost, mudrost i brojne druge vrline. Čitam i pratim sve njegove govore, a ukoliko Papa nastavi da ovako govori i propoveda, jednog dana ponovno ću početi da se molim i vratiću se katoličkoj crkvi. I ne, ne šalim se - rekao je Kastro.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online