Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.05.2015.
13:33
Tanjug A

Svet i Nemačka obeležavaju 70 godina od poraza nacizma, odnosno kapitulacije

Lideri i građani širom Evrope manifestacijama i komemoracijama obeležavaju 70 godina od pobede nad nacizmom i kraja Drugog svetskog rata.

Reuters
Obeležavanje 70 godina od završetka II sv. rata u Poljskoj

Rusija slavi pobedu ceremonijom i vojnom paradom koja će sutra biti održana u Moskvi, što izaziva diplomatske tenzije zbog ruske uloge u ukrajinskom konfliktu, prenosi AP.

U međuvremenu, Poljska je održala ceremoniju koja je alternativa moskovskoj.

Ceremonijama u Poljskoj su se predsedniku Bronislavu Komorovskom pridružili generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, kao i predsednici Ukrajine i nekoliko centralnoevropskih zemalja na lokaciji gde su Nemci ispalili prve hice protiv Poljske početkom rata 1. septembra 1939.

Reuters
Sećanje na pale borce

Evropski lideri upozoravaju, međutim, na nove, savremene pretnje koje postoje danas, kao što su rat u Ukrajini i islamski ekstremizam, navodi AFP.

U Parizu, bulevar Šanzelize je zatvoren za saobraćaj zbog zvanične povorke i vojne parade koja će biti održana. Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je uoči ceremonije da pobeda 8. maja nije bila dominacija jedne nacije nad drugom, već je to bila pobeda ideala nad totalitarnom ideologijom. Oland je upozorio na "terorizam koji nas može pogoditi, kao i rasizam i antisemitizam".

Američki državni sekretar Džon Keri i ambasador SAD u Francuskoj priključili su se šefu francuske diplomatije Loranu Fabijusu i položili vence na Grob neznanom vojniku, u znak priznanja ulozi SAD u oslobađanju Francuske od nemačke okupacije, navodi AP. Keri je izrazio podršku svoje zemlje Evropi suočenoj sa novim pretnjama, pohvalivši njeno "vođstvo u borbi" protiv Islamske države.

Reuters
Američki državni sekretar Džon Keri položio venac na Grob neznanom vojniku

Velika Britanija će kasnije danas dvominutnim ćutanjem obeležiti momenat kada je premijer u vreme rata Vinston Čerčil održao svoj istorijski govor najavljujući završetak konflikta.

Nemačka obeležava 70 godina od kapitulacije

Nemačka je, zajedničkom sednicom Bundestaga i Bundesrata kojoj su prisustvovali kancelar Angela Merkel, predsednik države Joahim Gauk i drugi državni funkcioneri, obeležila 70. godišnjicu od kraja Drugog svetskog rata, a u Kelnu su posebno pomenute srpske žrtve i stradanja Jevreja i Roma u bivšoj kraljevini Jugoslaviji.

Skupovi sećanja na nacističke zločine, polaganje venaca, svečanosti i ekumenske službe održani su u mnogim gradovima 82-milionske države.

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert je na zajedničkoj sednici ukazao na zasluge zapadnih sila i ruske Crvene armije za okončanje rata i rekao da je 8. maj bio, zapravo, dan oslobođenja za celu Evropu.

Povodom današnjeg dana, kada je nacistička Nemačka 1945. godine bezuslovno kapitulirala, Lamert je rekao da to nije bio dan nemačkog samooslobođenja, i upozoravajući da neuspeli pokušaji hrabrih Nemaca u otporu protiv nacizma ne smeju biti zaboravljeni, rekao da sećanje i poštovanje ide, pre svega, onima koji su "uz nezamislive gubitke okončali nacionalsocijalistički teror".

- Mi danas odajemo počast milionima žrtva jedne besprimerne ofanzive uništenja drugih nacija i naroda, ofanzive protiv Slovena, protiv evropskih Jevreja... - rekao je Lamert i pohvalio spremnost nemačkih suseda na pomirenje, kao istorijski jedinstveno.

Generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu i doajen diplomatskog kora pokrajine Severna-Rajna Vestfalija Nebojša Košutić je na svečanosti polaganja venaca na sajmištu u Kelnu, mestu stradanja u Drugom svetskom ratu, ukazao na nacističke zločine i rekao da je danas glavni cilj da se sećanje na milione žrtava održi živim.

Košutić je upozorio da se budućim generacijama ne sme dozvoliti da ostanu bez mogućnosti saznanja o užasima rata, ni da zaborave ono, što ne sme biti zaboravljeno.

Širom Nemačke danas se održavaju svečanosti i skupovi povodom kraja Drugog svetskog rata, a istoričar Hajnrih-Avgust Vinkler, eminentni profesor Humbolt - Univerziteta u Berlinu je, kao centralni govornik, ukazao na rastuću mržnju protiv stranaca danas i podsetio na zločine Drugog svetskog rata.

Ukrajina obeležava 8. maj, Dan sećanja i pomirenja

Ukrajina će danas po prvi put obeležiti 8. maj, koji se slavi širom Evrope, kao Dan sećanja i pomirenja, komemoracijama poginulima. Ova bivša sovjstska republika, koja je izgubila na milione vojnika na obe strane fronta tokom Drugog svetskog rata, time se distancira od Rusije koja sutra obeleževa 70 godina od pobede nad nacističkom Nemačkom.

Za razliku od Rusije koja će sutra velikom paradom obeležiti Dan pobede, Ukrajina planira marš mira uz vojnu miziku ukrajinskih i evropskih vojnih orkestara, a vojni kadeti će položiti zakletvu pred predsednikom Petrom Porošenkom, ispred Muzeja Drugog svetskog rata.

- Ukrajinske komemoracije, za razliku od onih u Rusiji, imaju za cilj, ne da pokažu agresiju i vojnu moć, već da se sete onih koji su poginuli - navodi se u saopštenju ukrajinskog predsedništva.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 14:17
faši/zam nije umro,on je samo zamro,da bi ustao kao Fenix u ukrajini,a i sve ove ostale ''demokratske ''zemlje zapad nisu ništa drugo do moderni nusproizvodi fašizma.
Petak 08.05.2015. 17:19
Pad Hitlerovog fa,šizma slavi neo,fa,šizam u vidu EU,ameraa bivših sovjeta(sem Rusije)i bivših članica Varšavskog pakta,Ko je ovde najiskreniji u beležavanju 7o-to godišnjice pada fa,šizma.Pa oni koji su naajviše tome doprineli i čije su žrtve najveća-a svet je zanemario te žrtve i okrenuo im ledja.Fa,šizam je ponovo na delu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online