Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.05.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti A

Bojkot je uvreda za 27 miliona ruskih žrtava

Kremlj je povodom Dana pobede pozvao lidere evropskih država, a takođe i SAD, Kanade, Kine, Brazila, Indije, Južne Afrike i mnoge druge, da prisustvuju svečanosti u Moskvi. Američki predsednik i britanski premijer, Barak Obama i Dejvid Kameron, odbili su da dođu u rusku prestonicu, Angela Merkel je svoju posetu pomerila za 10. maj, a francuski lider Fransoa Oland se zbog svog bojkota suočio sa oštrim kritikama francuske javnosti.

Reuters
Rusija će na dostojan način proslaviti značajan jubilej i ratnu pobedu

Štampa piše da je odbijanje Olanda zapravo šamar predsedniku Vladimiru Putinu, koji je lane prihvatio učešće na proslavi u Normandiji.

- Zar je moguće da je uvreda postala diplomatski argument? Zar je moguće da 27 miliona ruskih žrtava nije vredno toga da se zbog njih na jedan dan uspostavi primirje? - pitaju se francuski mediji.

Oni pri tom podsećaju da će kineski lider Si Đinping prisustvovati paradi u Moskvi, a da će bataljon kineske armije marširati Crvenim trgom.

- I gde će želeti posle toga da ide ruski narod: na Zapad, koji mu deli lekcije, ili ka svom moćnom i realnom istočnom susedu? - pita se francuska štampa i potom napominje da će Oland biti počasni gost na samitu arapskih zemalja Persijskog zaliva.

- Pitam se kakve ideje i kakve poslednje misli se vrzmaju u glavi predsednika Francuske. Mi ponižavamo Rusiju, koja se više smatra zapadnom državom, a pri tome svesrdno podržavamo arapske monarhije, među kojima ima i onih koje finansiraju međunarodni terorizam. Mi se, navodno, protiv njega borimo - zaključuje autor.

S druge strane, Moskva je poželela dobrodošlicu tridesetorici lidera, među kojima je i srpski predsednik Tomislav Nikolić, koji su potvrdili svoj dolazak.

- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun doneo je ispravnu odluku da dođe u Moskvu na proslavu Dana pobede, uprkos pritiscima sa kojima se suočavao - izjavio je juče stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Ranije je šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin rekao da će poseta Ban Ki Muna Moskvi "poslati loš signal Kijevu" i izrazio nadu da generalni sekretar UN neće prisustvovati paradi 9. maja.

Angela dan kasnije

Nemačka kancelarka Angela Merkel ranije je istakla značaj posete Moskvi, uprkos neslaganjima s Rusijom zbog događaja u Ukrajini.
- Za mene je važno da 10. maja u Moskvi zajedno sa ruskim predsednikom položim venac na Grob neznanog junaka, kako bih odala poštu milionima poginulih koji leže na savesti Nemačke iz vremena Drugog svetskog rata - izjavila je ranije šefica vlade u Berlinu.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.05.2015. 19:04
Bojkot.Pa žao im je što ih nije i više stradalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online