Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.04.2015.
06:00
O. I. - Vesti A

SAD miniraju paradu u Moskvi

Predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov nazvao je odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da ne putuje u Moskvu na proslavu 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu "kontroverznom" i smatra da je ona doneta obazirući se na stav Sjedinjenih Američke Država.

Reuters
Ni sećanje na pobedu ne može bez politike

- Otkazivanje Angele Merkel da dođe u Moskvu 9. maja izaziva pitanja: Šta je to prepisivanje istorije? Do sada rukovodstvo Nemačke nikada nije išlo tim putem - rekao je Puškov.
Prema njegovom mišljenju, odluka Merkelove je veoma sporna, a to je "danak političke konjukture, koja se odomaćila na Zapadu".

Zeman sam da plati

Češki predsednik Miloš Zeman će morati da odlazak u Moskvu plati iz sopstvenog džepa jer mu vlada u Pragu neće odobriti novac. A suma nije mala, oko 25.000 dolara, i to bez uračunate cene leta vojnog aviona koji prevozi predsednika Češke. Pretpostavlja se da Zeman neće odustati od puta, bez obzira na odluku vlade. Pogotovo što je već istakao da bi njegovo odsustvo bilo "uvreda za sovjetske vojnike koji su pali za oslobođenje Čehoslovačke".
 

- Odluka je doneta kopirajući SAD, koje su pokretač svih napora da se osujeti proslava. U tome ne može biti nikakvih zabluda - rekao je Puškov na konferenciji za novinare u Moskvi.

On smatra da se u slučaju Merkelove može govoriti o "taktičkom potezu" jer ona u Moskvu dolazi dan kasnije, 10. maja, na ceremoniju polaganja venca na Grob nezananog junaka. U Berlinu je ovakva odluka Merkelove opravdana situacijom na istoku Ukrajine i prisajedinjenjem Krima Rusiji.

Ove nedelje izbio je i skandal nakon pokušaja američkog ambasadora u Češkoj Endrjua Šapira da izvrši pritisak na češkog predsednika Miloša Zemana da 9. maja ne putuje u Moskvu .

Vrlo je moguće da će Zeman i grčki premijer Aleksis Cipras biti jedini lideri zemalja Evropske unije na paradi. Predsednik Francuske Franosa Oland se još nije izjasnio. Do sada je više od 30 lidera zemalja BRIKS-a, Šangajske organizacije za saradnju i Zajednice nezavisnih država potvrdilo da će prisustvovati Danu pobede u Moskvi. Barak Obama neće doći, a ne očekuje se ni dolazak britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je zbog sukoba u Ukrajini demonstrativno odbio poziv, a bojkot parade u Moskvi zbog Ukrajine oglasile su Poljska i baltičke republike.

Ukrajina je zapretila onima koji 9. maja otputuju u Rusiju, a takav gest će biti protumačen kao "solidarnost sa agresorom".

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 09:51
najveca pobeda u istoriji ratovanja.milioni su dali svoj zivot za slobodu covecanstva,pobedjena je silna nacis/ticka masinerija,dotucena do nogu.svet od istrebljenja naroda su spasili Rusi.
Petak 10.04.2015. 10:37
Смрт фашиизму слобода народу . Боље гроб него роб .Нека је лака земља свим невиним погинулим у свим ратовима.Шешељ : НЕ у ЕУ и НАТО .
Petak 10.04.2015. 18:25
SAD se uključio u rat na kraju rata,bacio atomku na Hirošimu i Nagasaki,pokupio blago koje je Hitler popljačkao i proglasili se za zemlje pobednice.To im smeta jer je svet toga svestan,i danas gledajući bez ostrašćenosti taj pobednički rat su izneli Rusi na svojim plećima.Ostali su uz njih samo paradirala,pa im se evo i parada ogadi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online