Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 02.05.2015.
16:59 >> 20:28h
Tanjug, Srna A

Godišnjica masakra u Ukrajini: Dan kada je gorela Odesa

Prošlo je godinu dana otkad su 2. maja 2014. u ukrajinskom lučkom gradu Odesi proukrajinski aktivisti blokirali proruske demonstrante u Domu omladine i zapalili tu zgradu, pri čemu je život izgubilo 48, a povređeno 200 ljudi.

Reuters
U strašnoj tragediji u Odesi stradalo je 48, dok je povređeno 200 ljudi

Zvanična Moskva pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na ukrajinske vlasti, koje, kako stoji u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, "ne preduzima nikakve opipljive korake ka nezavisnoj i nepristrasnoj istrazi prošlogodišnjeg masakra u Odesi".

- Sa dubokom zabrinutošću moramo da ukažemo da godinu dana posle te tragedije ukrajinsko sudstvo nije preduzelo nikakve opipljive korake ka sprovođenju objektivne, nezavisne i nepristrasne istrage ovog užasnog zločina, kako bi počinioci bili privedeni licu pravde - navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Sputnjik.

- Kao rezultat varvarskog čina zastrašivanja, više desetina ljudi, čija je jedina krivica bila to što su izražavali svoje stavove protiv puča iz februara 2014. i jačanja radikalnih ultranacionalista, izgubili su živote u toj tragediji - istaklo je rusko Ministarstvo.

Zvanična Moskva je pozvala međunarodnu zajednicu da "odlučno i iskreno" zatraži od Kijeva da sprovede pravičnu istragu masakra u Odesi i da ispravi "upadljive nedostatke" ukrajinskog sudstva.

Aktivisti koji nisu želeli da priznaju novu vladu u Kijevu su se 2. maja 2014. sukobili sa proukrajinskim fudbalskim huliganima i radikalima, među kojima su bili i članovi radikalne grupe Desni sektor, podseća Sputnjik.

Radikali su uspeli da u zgradi Doma sindikata zarobe proruske aktiviste, a zatim su unutra bacili molotovljeve koktele i zapalili zgradu.

Neke od žrtava su izgorele u požaru, dok su se drugi ugušili od dima ili su skočili sa visokih spratova zgrade bežeći od požara. U nesreći je tada teže povređeno još 40 ljudi, uključujući deset policajaca.

U znak sećanja na ubijene

U ukrajinskom lučkom gradu Odesi položeni su venci i zapaljene sveće ispred zgrade Doma sindikata u kojoj je prošle godine ubijeno 48 ljudi.  Povodom ovog događaja u Kijevu se okupilo oko 1.000 ljudi, noseći transparente "Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti". Još jedan skup održan je ispred ukrajinske Ambasade u Moskvi gde su okupljeni položili vence i zapalili sveće.

Aleksandar Zaharčenko, vođa proruskih boraca u ukrajinskom regionu Donjecku, opisao je danas ta ubistva u Odesi kao "delo gomile brutalnih nacista".

- Tog dana, mi i svi građani Odese shvatili smo da više nema države Ukrajine. Ona je za nas umrla, zajedno sa desetinama mučki ubijenih stanovnika Odese - rekao je Zaharčenko.

POVEZANE VESTI

Subota 02.05.2015. 18:19
Odesa gorela ljudi iz,ginuli a demokratsko-fa,šistički zapad ostao slep,gluv i nem-kolateralna šteta.
Subota 02.05.2015. 17:41
Vol-ovi koliko imate deonica u Jasenovcu?
Subota 02.05.2015. 21:01
Тамо где каубоји уводе "демократију" и финансијски помажу "демократске" режиме теку крваве реке. На хорор планети живимо, да ли ће се ишта икад променити?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online