Subota 02.05.2015.
16:59 >> 20:28h
Tanjug, Srna

Godišnjica masakra u Ukrajini: Dan kada je gorela Odesa

Reuters
U strašnoj tragediji u Odesi stradalo je 48, dok je povređeno 200 ljudi

Zvanična Moskva pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na ukrajinske vlasti, koje, kako stoji u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, "ne preduzima nikakve opipljive korake ka nezavisnoj i nepristrasnoj istrazi prošlogodišnjeg masakra u Odesi".

- Sa dubokom zabrinutošću moramo da ukažemo da godinu dana posle te tragedije ukrajinsko sudstvo nije preduzelo nikakve opipljive korake ka sprovođenju objektivne, nezavisne i nepristrasne istrage ovog užasnog zločina, kako bi počinioci bili privedeni licu pravde - navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Sputnjik.

- Kao rezultat varvarskog čina zastrašivanja, više desetina ljudi, čija je jedina krivica bila to što su izražavali svoje stavove protiv puča iz februara 2014. i jačanja radikalnih ultranacionalista, izgubili su živote u toj tragediji - istaklo je rusko Ministarstvo.

Zvanična Moskva je pozvala međunarodnu zajednicu da "odlučno i iskreno" zatraži od Kijeva da sprovede pravičnu istragu masakra u Odesi i da ispravi "upadljive nedostatke" ukrajinskog sudstva.

Aktivisti koji nisu želeli da priznaju novu vladu u Kijevu su se 2. maja 2014. sukobili sa proukrajinskim fudbalskim huliganima i radikalima, među kojima su bili i članovi radikalne grupe Desni sektor, podseća Sputnjik.

Radikali su uspeli da u zgradi Doma sindikata zarobe proruske aktiviste, a zatim su unutra bacili molotovljeve koktele i zapalili zgradu.

Neke od žrtava su izgorele u požaru, dok su se drugi ugušili od dima ili su skočili sa visokih spratova zgrade bežeći od požara. U nesreći je tada teže povređeno još 40 ljudi, uključujući deset policajaca.

U znak sećanja na ubijene

U ukrajinskom lučkom gradu Odesi položeni su venci i zapaljene sveće ispred zgrade Doma sindikata u kojoj je prošle godine ubijeno 48 ljudi.  Povodom ovog događaja u Kijevu se okupilo oko 1.000 ljudi, noseći transparente "Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti". Još jedan skup održan je ispred ukrajinske Ambasade u Moskvi gde su okupljeni položili vence i zapalili sveće.

Aleksandar Zaharčenko, vođa proruskih boraca u ukrajinskom regionu Donjecku, opisao je danas ta ubistva u Odesi kao "delo gomile brutalnih nacista".

- Tog dana, mi i svi građani Odese shvatili smo da više nema države Ukrajine. Ona je za nas umrla, zajedno sa desetinama mučki ubijenih stanovnika Odese - rekao je Zaharčenko.

2024 © - Vesti online