Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.04.2015.
06:14
N. Jokić - Vesti A

EU ćuti dok nas nuklearna industrija truje (2): Direktiva opasna po život

Jedan saradnik Krirada, francuske nezavisne laboratorije za nuklearna merenja, 1999. godine odneo je kući aparat za merenje radioaktivnosti i doživeo veliko iznenađenje kad je mašina počela da pišti u kuhinji, pokazujući visoku radioaktivnost. Ispostavilo se da su izvor zračenja keramičke pločice. Žuti emajl koji se upotrebljava za njihovu proizvodnju sadrži osiromašeni uranijum (OU) - niskoradioaktivni nuklearni otpadak čija radioaktivnost vremenom raste.

blogs.knoxnews.com
Osiromašeni uranijum i u građevinskim materijalima (Foto: Ilustracija)

Posle ovog otkrića laboratorija Krirad pokrenula je peticiju koju su potpisale hiljade građana. Od francuskih vlasti tražilo se da zakonom garantuje da se u proizvode široke potrošnje i u građevinski materijal neće unositi niskoradioaktivni nuklearni otpaci.

- Svakom ministru ponaosob najavili smo da smo spremni protiv njega da podnesemo krivičnu prijavu ukoliko ne dobijemo tražene zakonske garancije - seća se Roland Dezbord, fizičar i predsednik Krirada.

Građani moraju da se bore

- Jedno je sigurno - mi građani i udruženja moramo da se borimo da bismo sprečili da delovi ovih radioaktivnih otpadaka stignu u našu svakodnevicu, u naše kuće, automobile, dečja kolica. Samo od sebe ništa se neće rešiti jer iza svega ovoga stoji činjenica da ima neverovatno mnogo nuklearnog otpada - poručuje Roland Dezbord.

Pritisak je bio veliki i doneo je razultate. Za razliku od svih ostalih evropskih vlada, francuska vlada bila tako sprečena da u domaći zakon unese skandaloznu evropsku direktivu komiteta Euroatom, kojom je 1996. godine legalizovano mešanje niskoradioaktivnog otpada s običnim i ulazak u proces industrijske prerade.

Nažalost, u tekst zakona unesena je i mogućnost izuzeća koja je aktivirana 2009. godine jednim birokratskim potpisom funkcionera iz nadležnog ministarstva. Krirad nije uspeo da obori ovu odluku na sudu i od tada budno nadzire ko sve traži izuzeće.

Više puta u prošlosti građani su zvonili na uzbunu zovući laboratoriju Krirad u pomoć. Naš sagovornik Rolan Dezbord navodi primer iz 2004. godine. Tada je sprečen plan poluprivatizovanog nuklearnog giganta Areva da se otarasi dela svojih kontaminiranih metalnih otpadaka tako što će ih slati u jednu topionicu na jugu Francuske gde će biti pomešani sa običnim gvožđem. Prefektura je već bila izdala dozvolu za probnih 550 tona, a trebalo je zatim da krene redovno topljenje od 200 tona mesečno.

Svi čekaju šta će iduće godine doneti demontiranje nuklearnih instalacija u mestu Pjerlat u oblast Drom, na jugu Francuske, gde je pre dve godine prestala da radi "Arevina" fabrika za obogaćivanje uranijuma.

- Količina gvožđa je enormna - više od 150.000 tona - dakle otprilike kao da demontirate 15 Ajfelovih kula. Plus beton. Oboje su niskoradioaktivni na dug rok - kaže Dezbord sa kojim smo razgovarali u sedištu Krirada u Valansu, nedaleko Pjerlata.

SUTRA - EU ćuti dok nas nuklearna industrija truje (3): Smrtonosni otpad kruži Evropom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online