Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti A

Deset puta više ilegalaca

Iako moraju da plaćaju velike svote za ilegalno prebacivanje u Austriju, samo broj Sirijaca koje je policija uhvatila zbog ilegalnog ulaska u ovu zemlju porastao je prošle godine u poređenju sa 2013. čak 10 puta, proizlazi iz upravo objavljenog izveštaja Kriminalističke službe Austrije (BK).

Reuters
Bekstvo iz kampa smrti u Siriji: Sa detetom u naručju utekla iz Jarmuka

Lane je policija uhvatila 9.083 osobe iz Sirije koje su ilegalno ušle u Austriju. Poređenja radi, 2013. godine broj otkrivenih ilegalaca iz Sirije iznosio je "samo" 847.

U izveštaju se ukazuje da je "najjeftinije" putovanje iz Srbije u Austriju, mada čak i do 12.000 evra ukupno mora da plati Sirijac da bi iz domovine bio prebačen ilegalno do Austrije, a krijumčarenje cele porodice košta najmanje 30.000 evra.

Pored Sirijaca, najveći porast BK je zabeležila kod broja došljaka iz Iraka, Somalije, Eritreje i s Kosova.

Austrijske vlasti su, svodeći bilans svoje odbrane od talasa ilegalaca, zaključile da Sirijci, za razliku od Afrikanaca, očito mogu velikim svotama novca da finansiraju usluge bandi krijumčara ljudi.

Tako je, prema BK, ustanovljeno da je uoči plovidbe iz Afrike ka Evropi, mnogo Afrikanaca najureno s brodova da bi njihovo mesto zauzeli Sirijci.

Prema BK, ilegalni prevoz u Evropu ispod palube, što je posebno opasno, po osobi staje 4.000 evra, a za boravak na palubi se plaća 2.000 evra više.

Sirijske izbeglice nose očigledno i veće svote novca jer su austrijske vlasti pojedine ilegalce iz Sirije uhvatile i sa 10.000 evra.

Navodno je najjeftiniji deo puta od Srbije do Austrije, koji staje, prema saznanjima BK, između 700 i 1.200 evra po osobi.

Glavne rute preko kojih se ilegalci prebacuju u Austriju su Istočnomediteranska ruta brodom preko Italije do Austrije, kao i Zapadnobalkanska ruta, od Turske, preko Bugarske i Rumunije u Mađarsku, ili ona iz Grčke, a preko Makedonije, Srbije i Mađarske.

Najveći broj prijavljenih krijumčara ljudi, prema izveštaju BK, poreklom je iz Mađarske.

Rumuni izvukli 74 imigranta iz kamiona

Rumunska pogranična policija pronašla je 74 imigranta, većinom iz Sirije, sakrivenih u kamionu koji je navodno prevozio nameštaj iz Turske u Francusku. Policija je zaustavila kamion na graničnom prelazu Nadlak između Rumunije i Mađarske, kad je primetila da je tovarni deo malo otvoren.Tamo su pronašli 73 Sirijaca i jednog Iranca, između 12 i 41 godine, koji nisu imali dokumenta. Grupa je nameravala da ovako stigne sve do Francuske.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online