Utorak 14.04.2015.
09:09
Z. Mirković - Vesti

Deset puta više ilegalaca

Reuters
Bekstvo iz kampa smrti u Siriji: Sa detetom u naručju utekla iz Jarmuka

Lane je policija uhvatila 9.083 osobe iz Sirije koje su ilegalno ušle u Austriju. Poređenja radi, 2013. godine broj otkrivenih ilegalaca iz Sirije iznosio je "samo" 847.

U izveštaju se ukazuje da je "najjeftinije" putovanje iz Srbije u Austriju, mada čak i do 12.000 evra ukupno mora da plati Sirijac da bi iz domovine bio prebačen ilegalno do Austrije, a krijumčarenje cele porodice košta najmanje 30.000 evra.

Pored Sirijaca, najveći porast BK je zabeležila kod broja došljaka iz Iraka, Somalije, Eritreje i s Kosova.

Austrijske vlasti su, svodeći bilans svoje odbrane od talasa ilegalaca, zaključile da Sirijci, za razliku od Afrikanaca, očito mogu velikim svotama novca da finansiraju usluge bandi krijumčara ljudi.

Tako je, prema BK, ustanovljeno da je uoči plovidbe iz Afrike ka Evropi, mnogo Afrikanaca najureno s brodova da bi njihovo mesto zauzeli Sirijci.

Prema BK, ilegalni prevoz u Evropu ispod palube, što je posebno opasno, po osobi staje 4.000 evra, a za boravak na palubi se plaća 2.000 evra više.

Sirijske izbeglice nose očigledno i veće svote novca jer su austrijske vlasti pojedine ilegalce iz Sirije uhvatile i sa 10.000 evra.

Navodno je najjeftiniji deo puta od Srbije do Austrije, koji staje, prema saznanjima BK, između 700 i 1.200 evra po osobi.

Glavne rute preko kojih se ilegalci prebacuju u Austriju su Istočnomediteranska ruta brodom preko Italije do Austrije, kao i Zapadnobalkanska ruta, od Turske, preko Bugarske i Rumunije u Mađarsku, ili ona iz Grčke, a preko Makedonije, Srbije i Mađarske.

Najveći broj prijavljenih krijumčara ljudi, prema izveštaju BK, poreklom je iz Mađarske.

Rumuni izvukli 74 imigranta iz kamiona

Rumunska pogranična policija pronašla je 74 imigranta, većinom iz Sirije, sakrivenih u kamionu koji je navodno prevozio nameštaj iz Turske u Francusku. Policija je zaustavila kamion na graničnom prelazu Nadlak između Rumunije i Mađarske, kad je primetila da je tovarni deo malo otvoren.Tamo su pronašli 73 Sirijaca i jednog Iranca, između 12 i 41 godine, koji nisu imali dokumenta. Grupa je nameravala da ovako stigne sve do Francuske.

 

2024 © - Vesti online