Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 05.04.2015.
00:18
O. Ikodinović - Vesti A

BRIKS banka protiv Zapada

Rusija je preuzela predsedavanje ekonomskom grupacijom BRIKS, koju čine rastuće privrede Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, a Moskva je pred sebe već postavila ambiciozne ciljeve. Glavni je osnivanje Razvojne banke BRIKS, čime bi zemlje izbegle svaki vid zavisnosti od Svetske banke i MMF.

AP
Novi svetwski poredak: Lideri BRIKS-a pošli svojim putem

Tokom naredne godine, Rusija će predstaviti gotovo 40 projekata, održaće se oko 80 događaja na nivou ministarstava i agencija, a ključni događaj biće samit "petorke", koji će se održati 8. i 9. jula u ruskom gradu Ufa.

Bez intervencija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se BRIKS zalažu za mirno regulisanje međunarodnih konflikta i osuđuju svaki pokušaj vojnog pritiska i mešanja u unutrašnje stvari suverenih država.
Prema Putinovim rečima, rusko predsedavanje biće orijentisano upravo na maksimalno efikasno korišćenje mogućnosti petorke "radi jačanja bezbednosti i stabilnosti u svetu".

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, glavni prirotet biće finansijsko-ekonomska saradnja u okviru BRIKS, ali i saradnja u oblasti energetike, rudarstva, informacionih i komunikacionih tehnologija.

Planirano je da ove godine bude ostvaren niz velikih projekata. Prvi od njih je, otvaranje Razvojne banke, koja će finansirati infrastrukturne projekte.

- Razvojna banka BRIKS biće među najvećim u svetu sa osnovnim kapitalom od 10 milijardi dolara. Učešće svake zemlje je 20 odsto - objasnio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

On kaže da Moskva računa na mnogo više investicija nego što će kapitala da uloži u banku. Specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vadim Lukin rekao je da nekoliko zapadnih zemalja već počinje da razmatra mogućnosti ulaska u Razvojnu banku BRIKS. On je podsetio da je i proces nastajanja MMF i Svetske banke trajao više od tri godine i da formiranje nije bilo jednostavno.

- Mi smo to učinili za kraće vreme. Prvi put takva institucija stvara se bez učešća zapadnih država - ukazao je Lukov.

Očekuje se da će Razvojna banka da ojača finansijsku nezavisnost zemalja BRIKS, a ima i onih koji veruju da će nova finansijska organizacija biti pandan Svetskoj banci i MMF. Formiranje banke BRIKS trebalo bi da postane važan korak na putu promene globalne finansijske arhitekture.

Drugi najvažniji projekat je stvaranje pula valutnih rezervi od 100 milijardi dolara kojim će koordinirati zemlja koja predsedava BRIKS. Cilj je zaštita nacionalnih valuta od poremećaja finansijskih tržišta, odnosno od politika zapadnih država kako bi se izbegli udari kao u vreme svetske krize od 2008.

Pul iznosi 100 milijardi dolara i stvara se od uloga zemalja BRIKS: 41 milijardu daje Kina, po 18 milijardi Rusija, Indija i Brazil, a pet milijardi uplaćuje JAR. Ako bilo koja od zemalja bude imala problema s odlivom kapitala i ako bude osećala pritisak na deviznom tržištu, ona može odmah da dobije do 30 odsto svog udela. Ostali deo pomoći može biti dat samo ukoliko zemlja ima stabilizacioni program MMF.

Treći prioritet je razvoj i usvajanje strategije ekonomske saradnje zemalja BRIKS u poljoprivredi, nauci, tehnologiji, inovacijama i posebno u energetici. Ideja Moskve je i da stvori banku rezervi goriva i energetsku asocijaciju.

Promet robe u okviru BRIKS za poslednjih pet godina se udvostručio, i uprkos ekonomskoj krizi ne očekuje se ozbiljnije smanjivanje. Prognozira se da stopa rasta robne razmene može biti pet do 10 odsto godišnje.

Put svile

Jedna od mogućih investicija bi mogao biti novi Put svile, trasa koja je još u srednjem veku povezivala Daleki istok i Mediteran. Kineska inicijativa za izgradnju novog ekonomskog i pomorskog puta svile zainteresovala je više od 50 zemalja. Duž ekonomskog puta svile nalaze se zemlje u razvoju, sa populacijom od 4,4 milijarde ljudi i godišnjim ekonomskim učinkom od 2,2 hiljade milijardi dolara.
Ekonomije ovih zemalja zajedno stvaraju oko četvrtinu svetskog bruto društvenog proizvoda i čine šestinu svetske trgovine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 00:29
Samo napred braćo Rusi i Kinezi,sj,,,ebite Američka go,,,vna
Nedelja 05.04.2015. 07:00
Bas lepa jutarnja pozitivna vest!Samo me brine to sto racunaju neke sume u dolarima.Ovo je jos jedan udarac na sotonsku USA.
Nedelja 05.04.2015. 08:56
Надајмо се да је ово почетак кад ће судбину света преузети прави и искрени људи и земље које су се кроз историју увек налазиле на страну жртве.Време је да судбину света преузме добро а да се зло отера на место где ну је и место.Зло је фашиизам,робовласништво,колонијализам и наравно НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК.Наравно-Србија срља на западу-тамо где сунце залази-а не на исток-где се рађа сунце,нове-надајмо се много хуманије силе.Ред је да се човечанство ослободи омче ММФа.Поред њихових ( ММФ) наплаћивања добре камате,сервисирање је углавном било условљено са приличним мешањем у унутрашњу политику суверене државе.А са циљем да се наметне презадуженост како би лакше условљавали и урушавали суверинитет државе,а са крајњим циљем остваривање глобализације по њиховом стандарду(услови).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online