Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.07.2015.
08:06
I. Kozarski - Vesti A

Dolar ispada iz trgovine BRIKS

Predsednik Vladimir Putin, domaćin u Ufi na samitu zemalja BRIKS i Šangajske organizacije saradnje koju predvode Kina i Rusija, predložio je predsedniku Brazila Dilmi Rusef da njihove zemlje ubuduće međusobnu trgovinu ostvaruju plaćanjem u nacionalnim valutama. Potom je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom dogovorio da ekonomske probleme rešavaju zajednički.

Reuters
Samit Briksa u Ufi

Naime, ruska privreda se našla u problemima posle sankcija i pada cena nafte, a u Kini je posle niza godina eksplozivnog rasta indeks akcija u poslednjih mesec dana opao za 30 odsto. Stoga je dvojici predsednika važno da istaknu ekonomsku snagu i perspektivnost uprkos nedaćama, pošto je osnovna tema zajedničkog samita u Ufi saradnja koja ima za krajnji cilj smanjenje i na kraju potpuno ukidanje ekonomske i geopolitičke dominacije razvijenih zemalja zapada.

Samiti u Ufi povezuju zemlje u razvoju Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike i okupljaju takve sile što su Brazil, Kina, Indija, Južna Afrika, ali i bivše sovjetske republike srednje Azije.

Iran pojačanje Šangajske grupe

Ruski predsednik je imao zasebne sastanke sa ostalim učesnicima samita BRIKS. Danas će se sastati i sa predsednikom Irana Hasanom Ruhanijem. Iran je predao kandidaturu za članstvo u ŠOS, ali je to nemoguće dok se ne ukinu sankcije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da za to više nema prepreka.

U tom smislu, Putin je na odvojenom sastanku na samitu biznismenima iz tih zemalja predstavio osnovne podatke ruske ekonomije.

- Poslednjih 15 godina učvrstili smo ekonomiju što nam omogućava da nezaposlenost držimo na 5,8 odsto. Uprkos sankcijama i padu cena nafte sačuvali smo novčane rezerve i imamo pozitivan trgovački bilans, a kurs rublje držimo na nama prihvatljivom nivou. Biznismenima zemalja BRIKS otvaraju se široke mogućnosti za ulaganje stvaranjem Evroazijskog saveza - rekao je Putin biznismenima zemalja BRIKS.

On je takođe istakao da Rusija želi trgovinu sa Inđom, Brazilom, i Južnoafričkom Republikom u nacionalnim valutama, a ne u dolarima, i da su sa nekoliko zemalja već obrazovani specijalne korpe valuta.

- Centralne banke Kine i Rusije već sprovode razmenu po principu rublja za juan. Takva mera bezuslovno bi mogla da dovede do povećanja obima trgovine sa ostalim zemljama BRIKS - poručio je Putin.

Sve navedeno podržao je Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija koji je posle odlaska iz vlasti postao žestoki kritičar Putina. Međutim, Kudrin je procenio da je kriza izazvana sankcijama i padom cena nafte prošla vrhunac, da je finansijski sektor oporavljen i prognozirao rast ruske ekonomije već u četvrtom kvartalu ove godine.

POVEZANE VESTI

Petak 10.07.2015. 12:41
леле ја сам уграбио последњи воз тојесте авијон да пребацим оних мојих 12 милиарди долари на кипар тојесте ваши милиарди
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online