Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.07.2015.
04:56
I. Kozarski - Vesti A

Protiv Amerike četiri kontinenta

U Ufi, ruskom gradu kojeg je osnovao car Ivan Grozni, juče su počeli samiti zemalja BRIKS i Šangajske organizacije saradnje koju predvode Kina i Rusija. Osnovna tema oba sastanka koji povezuju velike zemlje Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike biće saradnja koja ima za krajnji cilj smanjenje i na kraju potpuno ukidanje ekonomske i geopolitičke dominacije razvijenih zemalja zapada.

Reuters
Putin okupio sve one koji nisu američki saveznici

Rusija je iskoristila priliku što ove godine predsedava BRIKS i ŠOS da na jednom mestu okupi takve sile u razvoju kao što su Brazil, Kina, Indija, Južna Afrika, ali i bivše sovjetske republike srednje Azije, prostor preko kog Kina vraća iz istorije Put svile, jedan od glavnih projekata Pekinga koji bi trebalo da ga starom trgovačkom maršrutom preko Rusije poveže s evropskim tržištem.

Pomirenje Indije i Pakistana

Na Samitu ŠOS očekuje se 14 zajedničkih odluka među kojima je učlanjenje Indije i Pakistana. Premijer Pakistana Navaz Šarif izjavio je da će to odigrati pozitivnu ulogu u povećanju saradnje s Indijom (bili u oružanom konfliktu četiri puta posle čega je ostao teritorijalni spor).

"ŠOS predstavlja za nas platformu zajedničkog rada da bi postigli međusobno poverenje", rekao je Šarif.
 

Tako se očekuje da na samitu ŠOS bude objavljen početak uključivanja novih članica u tu organizaciju. Naime, Mongolija, Indija, Iran, Pakistan i Avganistan već su posmatrači u ŠOS. Pri tom, Indija i Pakistan već su podneli zahtev za učlanjenjem.

Osnovna tema samita BRIKS biti ozdravljenje međunarodne ekonomske situacije. Naime, sve zemlje ovih organizacija nameravaju da isključe dolar kao platežno sredstvo u međusobnoj trgovini. Stoga i ne čudi što će veći deo sastanka od 8. do 10. jula proći iza zatvorenih vrata, a saopšteno je da će se tada razmatrati i sirijska kriza i problem bliskog istoka uopšte, situacija s Iranom, ukrajinsko pitanje, stanje u Grčkoj i teroristička pretnja Islamske države.

Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Rusije Vladimira Putina, kazao je da će se razmatrati i reforma MMF, odnosno povećanje uloge zemalja BRIKS i ŠOS u odlučivanju u toj organizaciji.

- Na dnevnom redu su i Banka razvoja BRIKS i Pul deviznih rezervi članica, osnovani za slučaj svetskih ekonomskih kriza, ali i za finansiranje naših investicionih projekata i širenje ekonomskih veza. Prioritet Rusije je da se BRIKS učvrsti kao mehanizam sadejstva u rešavanju ključnih problema svetske ekonomije i politike. Program predviđa 110 projekata i 50 konkretnih investicija - rekao je Ušakov i dodao da će se lideri država članica sresti sa Poslovnim savetom organizacije, sastavljenom od biznismena.

PREDSEDNIK RUSKE REPUBLIKE BAŠKIRISTAN ZABLISTAO: Prefarban čitav grad

Lideri zemalja BRIKS i ŠOS sinoć su se okupili na radnoj večeri. Međutim, smatra se da će najvažniji biti razgovor oči u oči Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga. Pretpostavlja se da će centralne teme biti Put svile i Evroazija, sadejstvo ŠOS i BRIKS, koordinacija delovanja Rusije i Kine u međunarodnim pitanjima.

Trgovinska razmena Rusije i Kine uvećala se šest puta i dosegla 88,4 milijarde dolara. Ove godine se smanjila, ali je ostao plan da 2020. godine dostigne 200 milijardi dolara.

Putin se u Ufu zaputio nekoliko sati pre nego što su ostali predsednici počeli da sleću. Međutim Si Cienpina na aerodromu je dočekao Rustem Hamitov, predsednik ruske republike Baškirije, čiji je glavni grad milionska Ufa.

Rustemov je zaslužan što je Ufa spremno dočekala svetske lidere. Mediji navode da je grad bio izložen "globalnom asfaltiranju", a Kongresni dom renoviran da sija. Fasade čitavih kvartova sveže su obojene u sivo i plavo, a kako im se učinilo sumornim, potom su krovove ofarbali u crveno.

Istovremeno sa samitom u Ufi u Jekaterinburgu je otvoren sajam Inoprom 2015 sa 600 učesnika iz 70 zemalja. Kina je predstavila maketu novog voza koji je namenjen Putu svile i razvija maksimalnu brzinu od 500 kilometara na sat i prosečnu od 350. Kinezi ne skrivaju da je voz projektovan za novu prugu Moskva - Peking čiju gradnju žele da ubrzaju. Time bi se putovanje vozom između dve prestonice skratilo sa šest na dva dana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.07.2015. 08:29
U jednom momentu sam se uplasio da necu doziveti krah zapadne satanisticke ne civilizacije,nemate pojma koliko mi je drago sto sam pogresio tada :) :)
Četvrtak 09.07.2015. 08:51
Smrt fašizmu!!! Urrraaaaa... Urrraaaaa... Urrraaaaa....................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online