Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.04.2015.
12:25
Tanjug A

Britanija špijunirala Argentinu zbog Foklanda

Velika Britanija špijunirala je od 2006. do 2011. godine argentinske vojne i političke lidere, kako bi obezbedila Foklandska ostrva, na koja obe zemlje polažu pravo, objavila je lokalna televizija, na osnovu dokumenata koje je obelodanio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

Reuters
Predmet spora između Velike Britanije i Argentine: Foklandska ostrva

Kanal TN (TN.com.ar) objavio je da je od ekipe reportera iz Brazila koji su radili sa Snoudenom, dobio dokumenta od kojih jedan, s oznakom "strogo poverljivo" iz 2010. godine, opisuje "prikupljanje komunikacija vojnih i političkih zvaničnika visokog prioriteta".

Novinar kanala TN Edi Fite, rekao je da je za postojanje ovih dokumenata čuo pre nekoliko dana, posle više telefonskih razgovora s članovima Snoudenovog tima u Rio de Žaneiru.

Osoba koja ga je pozvala, zatražila je od njega da dođe u Rio narednog dana i na određenom mestu preuzme dokumenta, rekao je Fite i dodao da je zatim odveden u "bunker", gde su od njega tražili da im preda svoj mobilni telefon dok skuplja materijal, kasnije objavljen na sajtu TN.

Tenzije zbog Foklandskih ostrva traju više od 30 godina, pošto ih je argentinska vojska preuzela, a Britanija poslala snage da ih povrate u kratkom ratu, u kojem je poginulo više od 600 Argentinaca i 255 Britanaca.

Argentinska vlada traži povratak ostrva, koja naziva Malvinima. Arhipelag se nalazi 300 milja od njene obale i 8.000 od britanske.

POVEZANE VESTI

Subota 04.04.2015. 12:44
Фолкландска острва су име добила по Фолкландском мореузу, који се налази између два главна острва архипелага. Име мореузу дао је британски морепловац Џон Стронг 1690. у част његовог патрона Ентони Карија, фолкландског висконта. Касније је и цели архипелаг добио то име . Титула фолкланског висконта је шкотска племићка титула, а сама реч фолкланд се односила на један вид власништва над земљом из времена англосаксонске Британије. Шпанско име архипелага Малвинска острва (шп. Islas Malvinas) долази од француског назива за острва (фра. Îles Malouines), а тим именом их је крстио француски морепловац Луј Антоан де Бугенвил 1764. у част првих познатих насељеника из бретонске луке Сен Мало. Након Фолкландског рата, британска власти тај назив сматрају увредљивим. У српском језику острва се још називају и Фокландска, што је настало транскрипцијом дублетног изговора у енглеском језику, вероватно у време Фолкландског сукоба. Главни град острва је Стенли (Порт Стенли) (око 2000 ст.). На острвима живи око 3000 становника. Геолошки, острва припадају Патагонији, покрајини у Аргентини. Температура варира између 3 °C и 8 °C годишње. Гајење оваца и прерада вуне је главно и најважније занимање. Власт је у рукама гувернера, кога бира Парламент Велике Британије. Први истраживач који је 1592. године стигао на острва био је Џон Дејвис. Године 1600. холандски поморац Себалд ван Верт, приликом посете острвима, назвао их је острва Себалд. Године 1764, Источно острво насељавају Французи, а Западно Британци. Шпанија је купила острва од Француске краљевине 1770, а четири године касније британски досељеници одлазе. Године 1816. Аргентина је окупира територију, а 1820. проглашава суверенитет над острвима. Британија враћа острва 1833. и до средине ХХ века, Фолкландима управљају и Британци и Аргентинци. Године 1960. почињу преговори под окриљем Уједињених нација око надлежности над острвима. Године 1982. Аргентинска војска заузима комплетна Фолкландска острва, али их Британци преотимају. Коначно, 1992. геолози откривају нафту и природни гас у околини острва. Након овог открића, 1995. Аргентина и Уједињено Краљевство су потписали споразум о сарадњи и заједничким истраживањима ових територија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online