Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 21.03.2015.
07:37
B. Božin - Vesti A

Zavaditi Ruse i Nemce

Džordž Fridman, osnivač i predsednik vodećeg američkog privatnog trusta mozgova - firme Stratfor, poznate i kao CIA u senci, u jednom govoru održanom početkom februara na čikaškom savetovanju o globalnim poslovima, potvrdio je da Amerika već više od 100 godina nastoji da po svaku cenu spreči saradnju između dve velike evropske države - Nemačke i Rusije.

wikipedia/Luc Van Braeke
Otvoreno o Evropi i SAD: Džordž Fridman

U svom, za Evropljane ošamućujuće nedvosmislenom i jasnom govoru, Fridman na početku tvrdi da "odnosi između i Amerike i Evrope ne postoje, već samo bilateralni odnosi s pojedinim državama".

- Glavni interes spoljne politike SAD, još od vremena Prvog svetskog rata, preko Drugog i hladnog rata, bio je da spreči jedinstvenu kombinaciju nemačkog kapitala i tehnologije i ruskih bogatstava u sirovinama i radnoj snazi - objašnjava Fridman.

Zbog toga je još 1919. godine nastala ideja da se napravi svojevrstan pojas međudržava između Nemačke i Rusije, koji je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Pišon nazvao "sanitarni kordon", termin poznat iz medicine, korišćen u borbi protiv zaraznih bolesti, a poljski maršal Jozef Pilsudski ga je nazvao Intermarium.

Ova tampon-zona zaista je uspostavljena, protezala se od Finske preko baltičkih država, Poljske, Češke, Mađarske i Rumunije, sve do Bugarske i imala je cilj da, zbog navodne zaštite od boljševičke opasnosti, sovjetsku Rusiju drži podalje od nemačkih teritorija.

Danas je ova ideja opet oživljena, a Amerika je ponovo posegla za idejom Pilsudskog. Osnovni razlog jeste taj što je Evropa za Ameriku u celoj računici nepoznata promenljiva, kaže šef Stratfora.

U tom kontekstu on pominje i dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. Kako navodi, krajem aprila 2000. godine američko Ministarstvo inostranih poslova je zajedno sa spoljnopolitičkim institutom Republikanske stranke u Bratislavi organizovalo konferenciju s temom Balkan i proširenje NATO-a na istok. Na ovom sastanku je prisutnim visokim predstavnicima srednjo- i istočnoevropskih zemalja predočeno šta su ciljevi SAD.

Kao potpredsednik Skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs), sastanku je prisustvovao i poslanik Bundestaga Vili Vimer, koji je bio toliko uznemiren onim što je čuo da je odmah poslao pismo tadašnjem kancelaru Gerhardu Šrederu (pismo je inače objavljeno u knjizi "Povratak hazardera") o pravoj pozadini rata u Jugoslaviji i budućim namerama SAD. Tačke 7. i 8. kažu sledeće:

"Radi se na tome da se kroz predstojeće proširenje NATO-a, situacija u regionu između Baltičkog mora i Anadolije ponovo postavi onako kakva je bila u vreme vrhunca Rimskog carstva. Zbog toga, Poljska sa severa i juga mora da bude okružena demokratskim državama kao susedima, Rumunija i Bugarska treba da osiguraju kopnenu vezu sa Turskom, dok Srbiju trajno treba isključiti iz evropskog razvoja u svrhu osiguranja američkog vojnog prisustva".

Šta hoće Nemačka?

Poslednjih nekoliko decenija donele su poboljšanje odnosa između Rusije i Nemačke, a izgleda da su se SAD posle 200 godina uplašile da bi dve evropske države mogle ponovo da se ujedine protiv novog hegemona - njih. Ciljevi Rusije trenutno su potpuno jasni: Ukrajina ne sme da postane prozapadna zemlja, naglašava Fridman. Ono što Ameriku čini nervoznom jeste to što ne može da prepozna šta hoće Nemačka. "Kad bih to znao, mogao bih odmah da vam ispričam kako će izgledati istorija u sledećih 20 godina. Nemački najveći problem je to što je uvek u nekoj dilemi: ekonomski enormno moćna, ali geopolitički vrlo ranjiva. Nemačka nikad ne zna kako i gde da proda svoje proizvode... Oni imaju večni problem da stalno moraju da donesu neku odluku", kaže Fridman.

Ovaj plan se od tada konsekventno sprovodi.

Vili Vimer je svoje pismo Šrederu tada završio sledećim rečima: "Izgleda da američka strana u svrhu sprovođenja svojih ciljeva svesno želi i hoće da naruši globalni kontekst i svetski poredak nastao kao posledica dva rata u proteklom stoleću. Moć treba da bude ispred prava. Tamo gde međunarodno pravo stoji na putu, mora da bude uklonjeno. Kad se to desilo u Društvu naroda, do Drugog svetskog rata nije bilo daleko. Razmišljanje koje svoje interese vidi na taj način može samo da se nazove totalitarnim.

POVEZANE VESTI

Subota 21.03.2015. 08:02
Svaka čast Fridmanu, ali nam nije otkrio ništa novo...., jedino što je imao hrabrosti da je danas rekao istinu, jer automatski uzimaš rizik na sebe !
Subota 21.03.2015. 08:05
Novonastala situacija u svijetu bice krvlju placena upravo nas malih , obicnih ljudi ! Georg Friedmann , hmm, koliko istine toliko i lazi , Njemacka jeste bila i ostala americka pudlica koja pomno slusa svog gospodara ?! Dokle ? Dok ne uspostavi ravnotezu izmedju " dobra i zla " a to znaci nikad !!!?
Subota 21.03.2015. 16:14
Džordž Fri-hladni-zavadite Nemce i Ruse-pa prvo ih pomirite da bi ih zavadili.Ovi američki monstrumi očiglrdno ne vide način kako da doskoče rusima pa lupoetaju,lupetaju.............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online