Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 14.03.2015.
08:18
O. Ikodinović - Vesti A

General bi da proliva rusku krv

Rusija je pokrenula postupak protiv američkog generala u penziji Roberta Skejlsa, koji je u direktnom programu televizije Foks njuz pozivao na "ubijanje Rusa". Ovo nije prvi put da ovaj bivši veteran Vijetnamskog rata poziva na prolivanje ruske krvi.

Reuters
Američki general pozvao na ubistvo što više ruskih vojnika

U Moskvi je njegova poslednja izjava shvaćena kao otvoren poziv na rat. Prema mišljenju iz istrage, njegove izjave "ne krše samo norme ruskih zakona, već i odredbe člana 20 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine, koje zabranjuju svaku propagandu rata i podstrekivanje na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje".

Kijev zove plave šlemove

Ukrajina je saopštila da je uputila formalni zahtev Ujedinjenim nacijama za raspoređivanje mirovne misije svetske organizacije u istočnim regionima. Misiji je potrebna podrška svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, a očekuje se da će se Rusija usprotiviti tom zahtevu.

Skejls je hladnokrvno je pozvao na ubijanje Rusa jer je to po njegovom mišljenju jedini način na koji SAD mogu da dobiju uticaj u istočnoj Ukrajini.

Prema njegovim rečima, SAD treba da pomognu Kijevu da unište što više ruskih vojnika "koji su se odomaćili na teritoriji Ukrajine", a kojih po njegovoj proceni u Donbasu ima oko 12.000.

On je rekao da se tok dešavanja u Ukrajini jedino može promeniti ubijanjem Rusa, ističući da čak ni mediji koji se nalaze pod Putinovom kontrolom "ne bi mogli da sakriju činjenicu da se tela kući vraćaju u sanducima".

Skandalozna izjava penzionisanog američkog generala došla je u trenutku kad su borbe između ustanika Donbasa i ukrajinske vojske utihnule, kad je teško naoružanje, većim delom, povučeno s linije fronta i u trenutku kada su Minski dogovori o primirju dobrim delom zaživeli na istoku Ukrajine.

Na izjavu američkog generala i bivšeg veterana Vijetnamskog rata reagovalo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Neki američki vojni i politički zvaničnici, koji su započeli ubijanje još u Vijetnamu, kao što je general Robert Skejls, nikako ne mogu da se smire. Žestoka rusofobija zamagljuje im oči i oni više nisu u stanju da vide realnost - izjavio je portparol ruskog MIP Aleksandar Lukaševič.

Prema ruskom krivičnom zakonu, javno pozivanje na agresiju i rat, uz upotrebu medija, kažnjava se novčanom kaznom od oko 8.000 dolara (500.000 rubalja) ili zatvorskom kaznom do pet godina.


 

POVEZANE VESTI

Subota 14.03.2015. 15:09
Kod kRvata važi:sve što je srrpsko meni je mrrsko-kod amera:sve što je rusko meni je mrrsko.
Subota 14.03.2015. 20:53
Plavi slemovi su samo americko oruzije za grupisanje i pripremu za osvajane teritorije i nadam se da ce rusi to uvidit.
Subota 14.03.2015. 20:54
Generar krvopija je izgleda zedan malo mu bilo vijetnamske krvi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online