Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 06.03.2015.
18:50
Tanjug A

"Putin želi da uništi NATO"

Američki vojni zapovednik u Evropi, general Ben Hodžs rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uništi NATO.

Reuters
NATO u strahu da bi Vladimir Putin delovanjem mogao da ih razjedini

 -Siguran sam da Putin želi da uništi naš savez. Ne, napadajući nas, nego cepajući nas -rekao je Hodžs u obraćanju vojnim i političkim liderima u Berlinu, preneo je britanski "Telegraf".

Američki general govorio je u prilog vojnih odnosa sa Velikom Britanijom, usled zabrinutosti da bi mogli biti oslabljeni zbog najavljenih budžetskih rezova za odbranu, rekavši da je Britanija najstariji saveznik SAD u NATO i da će oživeti svoju lidersku poziciju.

Pominjući Putina, Hodžs je skrenuo pažnju da bi Rusija mogla da iskoristi onu vrstu “hibridnog ratovanja“ i civilnu miliciju viđenu u istočnoj Ukrajini, kako bi testirala NATO savez.

On je istakao da bi u odsustvu otvorenog napada Rusije, neke zemlje članice NATO ipak mogle da se pozovu na član 5. Vašingtonskog sporazuma koji precizira da je napad na jednu članicu, napad na ceo NATO savez.

- Ako bi nestalo člana 5, nestalo bi našeg saveza - rekao je američki general, koji je predložio da NATO pozicionira tenkove u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji i Bugarskoj na granice sa Rusijom.

On je, takođe, ponovio predlog o slanju oružja Ukrajini, kojem se evropski lideri protive, rekavši da bi joj mogli poslati 1.000 tenkova, ali ne da bi napala Rusiju, nego da bi Putina “skuplje koštao” rat u Ukrajini.

- Moramo da podignemo cenu za Putina. On upravo sada užia 85 odsto podrške kod kuće. Ali kada (ruske) majke shvate da njihove sinove donose mrtve kući, kada cena raste, onda će i podrška Putinu da opada - rekao je Hodžs.

On je optužio Moskvu da deluje sa 12.000 vojnika u Ukrajini.

U Berlinu je istovremeno održan ministarski sastanak “Normandijskog formata“ na kojem je dogovoreno produženje mandata misije OEBS koja nadgleda primirje prema sporazumu iz Minska 12. februara.

POVEZANE VESTI

Petak 06.03.2015. 19:12
NATO -alijansa vise nece postojati , to nije , na zalost nasa zasluga vec se jednostavno ne moze finansirati !! Drugi i opasniji razlog za rasformiranje alijanse jeste klimatsko oruzje , tehnika koja je izuzetno opasna a sve clanice su istovremeneo i potpisnice koristenja istog ---dakle , nema vise krvi od metka vec od poplava , ciklona , nereda u unutrasnjosti dzave i sve to pod budnim okom kamere !! Oruzje kao glavni americki resurs ce i dalje biti u rukama ali ovaj put izmedju civila --mediji cine svoje !!?
Subota 07.03.2015. 16:07
Ne treba da želi,već to treba i da uradi.
Subota 07.03.2015. 01:46
сви желимо уништимо НАТО бато. сви сем вучића дачића вулина и тому и наравно њихов великог тату мене слободана највећи агента на ЦИУ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online