Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 14.02.2015.
09:32
Beta A

Niko ne zna šta tačno Putin hoće

Sve je jači pesimizam o sudbini sporazuma potpisanog u četvrtak u Minsku kojim bi trebalo da se okonča desetomesečni rat na istoku Ukrajine.

Fonet/AP
Nikome ne polazi za rukom da shvati koji su ciljevi spoljne politike Vladimira Putina

Sporazum, nazvan Minsk 2, postignut posle 16 sati pregovora lidera Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije, stvorio je "tračak nade" posle sukoba koji su poslednjih nedelja dostigli kritičnu tačku.

Na nedostatak poverenja utiče i to što lideri nisu potpisali nikakav obavezujući dokument. Umesto toga saglasili su se saopštenjem da će "u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

- Putin ima velike karte i dobro sa njima igra -  smatra Ivo Dadler, bivši ambasador SAD pri NATO, prenosi Njujork tajms.

- On ne dozvoljava da bilo ko zna šta mu je na umu. Konstantno smo mu govorili šta mi planiramo i da ne želimo vojne sukobe –

Nešto slično rekao je nedavno i Gernot Erler, koordinator nemačke vlade za politiku prema Rusiji, koji je ove nedelje posetio Beograd.

- Mi jednostavno ne znamo šta su ciljevi Rusije - rekao je Erler u intervjuu za magazin European. On smatra da je ruska politika nepredvidljiva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da ne treba "gajiti iluzije" o budućnosti mirovnog sporazuma.

- Ne želim da dajem lažne nade, niti da neko pomisli da sam naivan.Predstoji još dug i težak put do postizanja mira. Niko ne može da garantuje da će uslovi iz sporazuma u Minsku biti ispunjeni - rekao je Porošenko u govoru vojsci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, koji su učestvovali u pregovorima u Minsku, još su juče rekli da postoje "teškoće" u primeni sporazuma i zapretili Rusiji dodatnim sankcijama ukoliko ne bude poštovano primirje.

SAD koje nisu učestovale u pregovorima, podržale su "iza kulisa" svoje evropske saveznike kao i održavanje pritiska na Rusiju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, malo pozitivnija, ocenila je tokom posete Tunisu, da će prekid vatre "ukoliko se konkretizuje na terenu" u nedelju, predstavljati prvi korak ka rešavanju krize.

Prorusi žele da zauzmu Debaljcevo pre početka primirja

Borbe se u istočnoj Ukrajini vode duž cele linije fronta, a "neprijateljske bespilotne letelice nadleću zonu konflikta", saopštila je ukrajinska vojska.

Vojska je navela da se borbe vode nadomak Debaljceva, strateškog železničkog čvora između Donjecka i Luganska gde su ukrajinski vojnici gotovo opkoljeni.

Mnogi analitičari veruju da će prorusi pokušati da zauzmu Debaljceve do nedelje kad počinje primirje.

- Ukrajina očekuje eskalaciju i preduzima sve mere kako bi odbila napade - izjavio je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Petro Mehed i dodao da će pobunjenici pokušati da zauzmu Debaljceve i stratešku luku Mariupolj kod Azovskog mora.

Opšti je stav da je sporazum Minsk 2 samo prividan prekid vatre koji ne predviđa konkretne mehanizme za rešavanje spornih pitanja, kao što je kontrola 400 kilometara granice s Rusijom koja je u rukama seperatista, dok vlasti u Kijevu i Zapad tvrde da Rusija preko granice prebacuje oružje pobunjenicima.

Fonet/AP
Debaljcevo je jedna od strateških tački oko koje se vode bitke

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin priznao je danas u parlamentu da još nije određen datum za povlačenje "stranih snaga s ukrajinske teritorije".

Ostaje nerešena i sudbina pilota ukrajinske vojske Nađe Savčenko. Uprkos najavi o razmeni zatvorenika i talaca, ruski istražitelji saopštili su danas da nema uslova za oslobađanje Nađe Savčenko.

Savčenko je optužena za ubistvo dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini sredinom juna, kada se borila kao dobrovoljac. Istražni komitet navodi da je Savčenko pritvorena tek pošto je dobrovoljno prešla granicu s Rusijom, što ona negira.

- Sporazum Minsk 2 će verovatno propasti narednih meseci i možemo da očekujemo eskalaciju nasilja i strože sankcije Rusiji tokom godine - ocenila je Grupa Evroazija u svojoj analizi.

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 12:36
Шта ли Путин хоће? Па клекните и видећете шта хоће.
Subota 14.02.2015. 09:38
Debeljacevo je vec u ruskim rukama , ulicne borbe su u toku a vi gospodo se i dalje brinite sta to u stvari Putin zeli !?
Subota 14.02.2015. 11:21
"- Putin ima velike karte i dobro sa njima igra - smatra Ivo Dadler, bivši ambasador SAD pri NATO, prenosi Njujork tajms. - On ne dozvoljava da bilo ko zna šta mu je na umu. Konstantno smo mu govorili šta mi planiramo i da ne želimo vojne sukobe –" Хахаа најбоље је када ови зликовци почну да дробе о правди и искрености...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online