Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.03.2015.
08:51
S. J. - Vesti A

Konzervativci i laburisti skoro izjednačeni

Dve najveće britanske stranke, Konzervativna partija i Laburistička partija, izjednačene su dva meseca uoči parlamentarnih izbora, bez većih izgleda da i s nekom trećom strankom neka od njih dobije natpolovičnu većinu.

Reuters/D.S.
EU pomno prate predizborna dešavanja u Velikoj Britaniji

List "Gardijan" (The Guardian), koji naginje levici, prenosi prognoze da bi konzervativni torijevci mogli dobiti 276 mesta, laburisti 271, Škotska nacionalna partija 52, Liberalne demokrate 25, desničarski UKIP četiri, Zeleni jedno, dok bi još 21 mesto bilo raspoređeno drugim partijama.

Desno orijentisani "Dejli telegraf" (Daildž Telegraph) prenosi prognoze da će konzervativci osvojiti 33 odsto, laburisti 34 odsto, liberalne demokrate sedam, UKIP 14, a Zeleni sedam odsto.

Zbogom, Evropo!

Izlazak Britanije bi doveo do teške krize unutar Evropske unije, jer bi osokolio i druge protivnike Unije, pre svih one u Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Švedskoj, pa čak i u Nemačkoj. Situacija bi mogla eskalirati i u Francuskoj, gde slabog predsednika Olanda ugrožava desno-populistička političarka Marin Le Pen koja se zalaže za izlazak iz EU.

Za većinu u Donjem domu britanskog parlamenta koji ima 650 mesta, ne bi bila dovoljna ni koalicija bilo koje dve partije, ne računajući mogućnost velike koalicije laburista i torijevaca. "Gardijan" navodi da bi bilo koja kombinacija preko 322 poslanika bila dovoljna za formiranje vlade, pa bi koaliciju mogli napraviti laburisti i škotski nacionalisti, koji imaju socijaldemokratski program. Te dve partije bi imale 323 mesta.

Sadašnja vlada konzervativaca i liberalnih demokrata imala bi 301 poslanika što je daleko od dovoljnog za novi mandat, a ne bi im pomogli ni evroskeptični desničari iz UKIP-a pošto bi zajedno imali 305 poslanika. Laburisti i liberalne demokrate zajedno bi mogli imati 296 poslanika, ali sa škotskim nacionalistima bi imali stabilnu većinu od 348 poslanika.

Rezultati opštih parlamentarnih izbora na Ostrvu mogli bi da povećaju napetost u odnosima unutar EU, piše list The National Interest jer bi mogli da stave pod znak pitanja - samo postojanje organizacije sa sedištem u Briselu.

Naime, na majskim izborima u Britaniji mogla bi da bude "izrečena presuda vladi konzervativaca Dejvida Kamerona". U slučaju pobede, Kameron je obećao biračima-evroskepticima održavanje referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Velikoj Britaniji smeta mnogo toga, od politike subvencija Brisela i toga kako EU "rasipa" britanski novac, pa do građana drugih zemalja Unije koji stižu na Ostrvo u potrazi za poslom.

U svakom slučaju, ako London bude smatrao da Brisel nije spreman na "kompromis", onda bi i stranka premijera Kamerona mogla da podrži stav da na referendumu 2017. glasaju protiv ostanka zemlje u EU. To zavisi i od rezultata antievropske stranke UKIP na majskim izborima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online