Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 21.02.2015.
15:11 >> 20:36h
Srna, Beta A

Janukovič: Sve sam uradio da izbegnem krvoproliće, Zapad je kriv za rat

Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič smatra da zapadne zemlje, koje su pre godinu dana bile garant ispunjavanja uslova sporazuma između tadašnjih vlasti i opozicije, treba da snose odgovornost za sadašnje događaje u Ukrajini.

Beta/AP/I. S.
Kijev mora da zaustavi rat, opominje Janukovič koji se trenutno nalazi u Rusiji

- Obaveze su na sebe preuzele dve strane -  vlast i opozicija, dok su tri ministra spoljnih poslova najvećih evropskih država bili garanti. Pristao sam na prevremene predsedničke izbore, na ustavnu reformu i na sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora na novoj osnovi. Šta je još bilo potrebno? Sve je to trebalo ispuniti i zatim sačekati odluku ukrajinskog naroda - rekao je Janukovič u programu Prvog kanala "Vesti u subotu".

Prema njegovim rečima, on je pristao na ustupke kako bi izbegao krvoproliće. Janukovič je podsetio da su šefovi diplomatija Poljske, Nemačke i Francuske zajedno sa tadašnjom vlasti i opozicijom pripremili neophodni sporazum.

- Oni su inicirali ovaj proces, znači oni treba da snose odgovornost - naglasio je Janukovič.

Bivši predsednik Ukrajine kritikovao je i sadašnju ukrajinsku vlast i napomenuo da ona nema alternativu sem pregovora sa predstavnicima Donjecke Narodne Republike.

- Aktuelni režim u Kijevu ima zadatak da zaustavi rat i napade na stanovnike jugoistoka Ukrajine, kao i da prestane da etiketira ljude - rekao je Janukovič.

On je dodao da Kijev takođe treba da "pruži garancije da će ovim regionima samouprava biti dovoljna za zaštitu njihovih prava".

- Evropske zemlje i Rusija moraju da uzmu učešća u ovom procesu - dodao je Janukovič.

On je izrazio zapanjenost socijalnom politikom ukrajinskih vlast.

- Dok sam ja bio predsednik, ko bi mogao da pomisli da bi Janukovič penzionerima u zapadnim regionima uzeo njihove penzije. Kako ljudima mogu biti oduzete socijalne garancije propisane Ustavom – pitao je Janukovič.

Bivši ukrajinski predsednik ocenio je i da postoji visok nivo nepoverenja i mržnje među ljudima čije su porodice pogođene konfliktom.

- Mnogo ljudi je poginulo, mnogi su uništeni. Potrebno je vreme da se ponovo uspostavi poverenje sa kojim bismo mogli da živimo zajedno – poručio je Janukovič.

Zbog toga je, kako je ocenio, neophodan tranzicioni period.

Povratak u Ukrajinu

Janukovič je obećao da će se vratiti u Ukrajinu, kako bi joj pružio pomoć

- Čim mi se pruži prilika, ja ću se vratiti i uraditi sve da poboljšam život Ukrajincima - rekao je Janukovič u intervjuu za rusku televiziju Pervij kanal, čiji su delovi objavljeni.

- Bog me je ostavio da živim, možda zbog toga što sam ljudima i dalje potreban - rekao je bivši predsednik koji je pobegao iz Kijeva 21. februara 2014. godine posle krvoprolića među demonstrantima na trgu Majdan u Kijevu.

Janukovič je ocenio da je Ukrajina "danas uništena i u njoj vladaju nepravda i samovolja".

- Tokom cele protekle godine, bio sam opsednut mišlju da se vratim i budem na čelu protesta protiv sadašnjih prozapadnih ukrajinskih vlasti, ali su moje pristalice bile protiv - rekao je Janukovič.

POVEZANE VESTI

Subota 21.02.2015. 15:22
Zapad je kriv za rat.......Nema prostora koji bi bijo dovoljan da se obelodane " Zapadni Zlocini nad neduznim covecanstvom "......pocevsi od kolonizacija preko genocidnih istrebljenja katolickih....do hitlera i nato-a..........Al sada njima dolazi kraj ! Janukovicu, imas srecu sto ti je Rusija blizu.......!
Subota 21.02.2015. 16:25
ХаХаХа........Понављам мој коментар по трећи пут.Бришите колико хоћете мој коментар али истину не можете да сакријете.Јанукович да је желео Украјину у ЕУ и НАТО небио био рат у Украјини.Да је СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ желео Србију у ЕУ и НАТО неби била револуција у Србији.Да је Чаушеску желео Румунију у ЕУ и НАТО неби била револуција у Букурешту.Ко се не слаже са САД и НАТО одмах револуција и рат у тој држави.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online