Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 11.11.2014.
10:57
Srna A

Za slom nije kriva Rusija: Ukrajina nije iskoristila svoju šansu

Ukrajinci žive bedno ne zbog toga što je zemlja od početka bila siromašna ili zbog Rusije i krize u Donbasu, već zato što je mnogo njenog blaga ukradeno i prisvojeno - ocenjuje "Noje Ciriher cajtung".

Sve oči uprte u njega: Milijarder Petro Porošenko možda i poslednja šansa za Ukrajinu da se oporavi i izađe iz krize
 

Ukrajina je sama prokockala dobre mogućnosti. Mnogi za današnju krizu optužuju Rusiju, međutim, ozbiljne greške načinjene su mnogo ranije.

Posle raspada SSSR-a, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj i Ukrajini bio je otprilike jednak - nije bio veći od 1.600 dolara.

Međutim, danas, prema procenama Svetske banke, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj iznosi 13.400 dolara, dok u Ukrajini on nije premašio 3.900 dolara!

Ukrajina je imala sve uslove da postane ekonomski razvijena: velike zalihe energenata - ugalj, prirodni gas, kao i uransku rudu. Osim toga, ta država ima unutrašnje tržište koje je dovoljno da ne zavisi mnogo od uvoza, ističe švajcarski list.

Postavlja se pitanje, šta nije bilo kako treba?

Npr. cena gasa od 50 dolara za 1.000 kubika sve do 2004. godine - činila je zemlju neprivlačnom za investicije u energetski segment. Zbog lošeg stanja mreže za snabdevanje toplotom, oko devet odsto gasa je odlazilo u vazduh!?

Da je Ukrajina u toku nekoliko godina povećavala efikasnost u gasnoj sferi i energetsku diverzifikaciju, zemlja bi danas očekivala zimu sa mnogo manjom zabrinutošću - navodi "Noje Ciriher cajtung".

Međutim, ono što odgovara interesima građana i što bi moglo da vodi ekonomskom rastu Ukrajine, kosi se sa "korporativnim interesima" vladajućih klanova.

Zuči paradiksalno, ali Ukrajinci su milijarderu Petru Porošenku dali priliku da izvede zemlju iz krize. Ukoliko to ne uspe - druge šanse za Ukrajinu možda neće biti - zaključuje list.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.11.2014. 11:05
Ameri su Ukrajinu svezali u čvor, a preko njih žele da naude Rusiji i da EU bace u trošak!!! Kada se budu trijeznili kao mi danas neće im biti lako...baš su ispali idioti, kad ne umiju da uče na tuđim nesrećama!!!
Utorak 11.11.2014. 11:27
Neue Zürcher Zeitung...novinarski prevod na Srpski->"Noje Ciriher cajtung"!? Malko smesno, zbunjujuce. lol
Utorak 11.11.2014. 18:41
janukovic je lopov i smrad..to stoji..ali je video da mu EU ne nudi nista sem uslove i zakone...a rusija mu je nudila 14 milijardi eura,otvorenu trgovinu,gas...ma sveeee..jel ste odbili fasisti dsa zivite bole i u miru..e sada ste se unazadili 150 godina,,mrtvih oko 4000 i to sve zarad lazne nade koje vam daje EU. Ali u sustini je za sve kriva amerika..kao za sve krize i ratove u zadnjih 60tak godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online