Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.02.2015.
04:14
I. K. A

Kijev pljačka štediše

Ispred ulaza u Gradsku kuću Kijeva pobili su se milicija i demonstranti koji su protestovali protiv poskupljenja karte za metro sa dve na četiri grivne (oko 12 evrocenti).

Beta/AP
Juriš na Klička: Demonstracije zbog cene prevoza

Demonstranti su tražili da pre poskupljenja gradonačelnik, bivši bokser Vitalij Kličko vrati u budžet milijardu grivni (oko 33 miliona evra) dobiti od reklama. Oni su zahtevali i da Kličko izađe i obrati im se, a kada se to nije desilo pokušali su da prodru u zgradu.

Pedesetak demonstranata u hodniku ih je dočekao kordon milicije, dok su specijalci istrčali na ulicu i opkolili ih. Tokom tuče milicija je primenila suzavac, a jedna žena se onesvestila od udarca.

Prethodno je Kličko pozvao građane da se ne uzbuđuju pošto je izračunao da je karta za metro zapravo pojeftinila, ali u dolarima. On je u pravu, pošto se nacionalna valuta po zvaničnom kursu strmoglavila sa osam na 25 grivni za dolar od kraja 2013. Pri tom, pre samo nedelju dana dolar je poskupeo sa 16 na 25 grivni, ali po zvaničnom kursu.

Na ulici američka valuta vredi 30 grivni, pošto je Nacionalna banka Ukrajine već odavno gotovo zabranila prodaju konvertibilnih stranih valuta.

Tapkaroši ispred metroa

Najava poskupljenja izazvala je nestašicu žetona za ulaz u metro pošto su ih pokupovali tapkaroši. Mnogi Kijevljani sumnjaju da iza njih stoji neko bogat i moćan.

Paniku izaziva i najava zakona po kom će država da zapleni štednju građana u bankama. Za uzvrat će da im ponudi bezvredne državne obveznice.

Vlasti u Kijevu ostale su bez novca. Nacionalna banka saopštila je da su zlatne i devizne rezerve u januaru pale za oko 15 odsto i da iznose oko 6,4 milijarde dolara. Pad bruto društvenog proizvoda bez Krima i Donjecke i Luganske republike iznosi oko 7,5 odsto, a industrijske proizvodnje više od 20 procenata.

Deficit državnog budžeta za prošlu godinu procenjen je na 12,5 milijardi dolara. Sve uprkos činjenici da je sa MMF posle smene režima sklopljen ugovor o dvogodišnjem kreditiranju u iznosu od 17 milijardi dolara.

U Kijevu se uzdaju da će MMF da im odobri novi aranžman , a pominje se cifra od neverovatnih 35 milijardi. Novac, međutim, još niko nije odobrio, a neizvesno je i kako će raniji dugovi da budu vraćeni.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 08:26
istog ste homo sapiensa klička banderaška hunto podržavali,sada se je-bi-te...i praunuci će vam biti roblje i čistiti čizme kapitalisti za komad hleba
Utorak 10.02.2015. 12:47
Игранка је почела!
Utorak 10.02.2015. 14:20
Samo naprijed pravo u Jevropu. Biće vam karta 1 euro a radićete za njemačkog gazdu za 150 eura mjesečno. Tako se to dešava svima koji daju glas idajnicima svoje zemlje. Ali neka, i treba tako dok se ne opametite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online