Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.02.2015.
08:50
D. N. Petrović - Vesti A

Abid Podbićanin likvidiran u Siriji?

Gotovo svi portali u Sandžaku objavili su vest da je u Siriji, boreći se na strani ISIL, poginuo Abid Podbićanin, čije je ratničko ime Ebu Safija. Podbićanin je bio vođa mesdžida Furkan u Novom Pazaru i čovek za kojim su vlasti u Srbiji prošle godine raspisale međunarodnu poternicu zbog sumnje da je organizovao obuku i slanje ratnika iz Sansžaka, BiH, sa Kosova, Makedonije i Evrope u Siriju i Irak.

youtube.com/Sandžak Press
Abid Podbićanin

Međutim, iako je stigla iz više izvora, vest o smrti Podbićanina niko u Novom Pazaru i njegovom rodnom Prijepolju još nije zvanično potvrdio i nema umrlica, a čak i da je zaista ubijen, Podbićanin neće biti sahranjen u Srbiju, već kao i ostali borci ISIL negde u Siriji.

Podbićanin je bio komandant jedne manje jedinice ISIL u sirijskom gradu Azazu, odakle se često oglašavao i pozivao "braću u Sandžaku i BiH da mu se pridruže u svetom ratu protiv nevernika i neprijatelja islama". Podbićanin je svojevremeno studirao u Medini, a po povratku u Sandžak jedno vreme bio je imam i veroučitelj u Prijepolju.

Potom se obreo u Beču gde se povezao s Mirsadom Omerovićem, zvanim Ebu Teimom, rođenim u Tutinu, koji ga je, kako se veruje, uključio u vehabijski pokret. Krajem prošle godine austrijska policija je uhapsila Omerovića i nekoliko članova njegove grupe zbog sumnje da je slao borce za ISIL. Po nalogu Omerovića, Abid Podbićanin je pre četiri godine došao u Novi Pazar gde je s još nekoliko istomišljenika osnovao mesdžid (mesto za klanjanje) Furkan u kome su se skupljale mlade vehabije.

Ovaj mesdžid kasnije je postao glavno mesto za vrbovanje i slanje mladića iz Sandžaka na ratište u Siriji. Računa se da je u vojsku Al Kaide, Al Nusre i ISIL preko Furkana upućeno tridesetak Sandžaklija i bar još stotinak ljudi sa Kosova, iz BiH i Makedonije. Do sada je u Siriji poginulo šest Sandžaklija i desetak državljana BIH i Kosova.

Početkom prošle godine, policija je u Novom Pazaru uhapsila Seada Plojovića i Izeta Crnovršanina, Podbićaninove bliske saradnike u Furkanu, a oktobru prošle godine poternica je raspisana za Podbićaninom, Tefikom Mujovićem i Feratom Kasumovićem koji su preko Turske, gde je veza sa ISIL bio Tefik Mujović, slali borce u Siriju.

Pogibija fingirana?

Deo vehabija u Sandžaku i BiH tvrdi da je Podbićanin proizvod obaveštajnih službi, da je u Siriju upućen da "prati druge" i da možda nije poginuo, već da je njegova smrt fingirana, a Podbićanin sklonjen na sigurno. Neki, pak, tvrde da Podbićanin lansiranjem vesti o pogibiji želi da zavara policiju i pravosuđe u Srbiji, koji su za njim raspisali poternicu.

POVEZANE VESTI

SRBIJA Vodič za raj
Četvrtak 12.02.2015. 09:26
lepa vest...jedna budala manje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online