Četvrtak 12.02.2015.
08:50
D. N. Petrović - Vesti

Abid Podbićanin likvidiran u Siriji?

youtube.com/Sandžak Press
Abid Podbićanin

Međutim, iako je stigla iz više izvora, vest o smrti Podbićanina niko u Novom Pazaru i njegovom rodnom Prijepolju još nije zvanično potvrdio i nema umrlica, a čak i da je zaista ubijen, Podbićanin neće biti sahranjen u Srbiju, već kao i ostali borci ISIL negde u Siriji.

Podbićanin je bio komandant jedne manje jedinice ISIL u sirijskom gradu Azazu, odakle se često oglašavao i pozivao "braću u Sandžaku i BiH da mu se pridruže u svetom ratu protiv nevernika i neprijatelja islama". Podbićanin je svojevremeno studirao u Medini, a po povratku u Sandžak jedno vreme bio je imam i veroučitelj u Prijepolju.

Potom se obreo u Beču gde se povezao s Mirsadom Omerovićem, zvanim Ebu Teimom, rođenim u Tutinu, koji ga je, kako se veruje, uključio u vehabijski pokret. Krajem prošle godine austrijska policija je uhapsila Omerovića i nekoliko članova njegove grupe zbog sumnje da je slao borce za ISIL. Po nalogu Omerovića, Abid Podbićanin je pre četiri godine došao u Novi Pazar gde je s još nekoliko istomišljenika osnovao mesdžid (mesto za klanjanje) Furkan u kome su se skupljale mlade vehabije.

Ovaj mesdžid kasnije je postao glavno mesto za vrbovanje i slanje mladića iz Sandžaka na ratište u Siriji. Računa se da je u vojsku Al Kaide, Al Nusre i ISIL preko Furkana upućeno tridesetak Sandžaklija i bar još stotinak ljudi sa Kosova, iz BiH i Makedonije. Do sada je u Siriji poginulo šest Sandžaklija i desetak državljana BIH i Kosova.

Početkom prošle godine, policija je u Novom Pazaru uhapsila Seada Plojovića i Izeta Crnovršanina, Podbićaninove bliske saradnike u Furkanu, a oktobru prošle godine poternica je raspisana za Podbićaninom, Tefikom Mujovićem i Feratom Kasumovićem koji su preko Turske, gde je veza sa ISIL bio Tefik Mujović, slali borce u Siriju.

Pogibija fingirana?

Deo vehabija u Sandžaku i BiH tvrdi da je Podbićanin proizvod obaveštajnih službi, da je u Siriju upućen da "prati druge" i da možda nije poginuo, već da je njegova smrt fingirana, a Podbićanin sklonjen na sigurno. Neki, pak, tvrde da Podbićanin lansiranjem vesti o pogibiji želi da zavara policiju i pravosuđe u Srbiji, koji su za njim raspisali poternicu.

2024 © - Vesti online