Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
07:40
D. N. P. A

Deca džihadista čame u logoru

Vlasti u Beogradu još nisu odgovorile na apel bivšeg muftije, a sada poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića, da iz jednog logora u Siriji, koji kontrolišu Kurdi, a koji se nalazi blizu granica sa Turskom i Irakom, spasu 11 državljana Srbije, rodom iz Sandžaka, mahom žena i dece, koji tamo žive u "užasnim uslovima".

Vesti
Sedište Furkana u Novom Pazaru

Mada Zukorlić nije rekao kako je došao do ove informacije i ko su "zarobljene žene i deca", ali je naglasio "da deca ništa nisu kriva i da ih treba spasavati iz humanih razloga", zna se da se radi o porodicama Sandžaklija koji ratuju ili su poginuli boreći se za Islamsku državu (ID).

Mada preciznih podataka nema, računa se da je u Siriji i Iraku na strani Islamske države ratovalo između 60 i 100 boraca poreklom iz Sandžaka, više od polovine su državljani Srbije, neki imaju i pasoše drugih država.

Zna se da ih je između 15 i 20 poginulo, da su se neki vratili, a da jedan broj najokorelijih džihadista još ratuje na teritoriji Sirije koja nije pod kontrolom Asadove armije.

Nevena poginula

Suprugu Mirjanu i ćerku Nevenu (23) u Siriju je odveo i Goran Pavlović - Abdulah, iz okoline Beograda, Srbin koji je primio islam i bio u tesnoj vezi sa Podbićaninom, Mujovićem i Jašarevićem. Prema nekim informacijama, njegova ćerka Nevena poginula je kao borac ID.

Najviše Sandžaklija u Siriju i Irak otišlo je preko novopazarskog Mesdžida Furkana koji je bio čvrsto povezan sa vehabijskom kolonijom u Maoči(BiH) i centrima za regrutaciju u Beču koje su vodili "opasni ljudi" poreklom iz Tutina: Nedžad Balkan, Adem Demirović i Mirsad Omerović. 

U ovoj ekipi bili su i vođa Furkana Abid Podbićanin i Novopazarac Mevlid Jašarević, koji se "proslavio" pucnjima na američku ambasadu u Sarajevu...

Za Podbićanina, komandanta jedne veće jedinice ID, najpre se čulo da je poginuo u obračunu sa Kurdima, međutim, neki njegovi prijatelji tvrde da je živ, a da je pogibiju lažirao kako bi uspeo da lakše pobegne u Tursku.

Zna se da je Podbićanin u Siriju odveo i suprugu Nervesu Plojović i troje dece, a šta je sa njima nije poznato.

U novembru 2013. godine suprugu Eminu i dvoje dece u Siriju je odveo i Rejhan Plojović.

Suprugu Selmu Hadžić u Siriju je odveo i Tutinac Tefik Mujović zvani Abdulah koji je bio zadužen da borce ID iz Turske preko granice ilegalno prebacuje u Siriju.

On je kasnije uhapšen u Turskoj i izručen Srbiji, trenutno je u zatvoru, ne zna se šta je sa njegovom suprugom i da li je u međuvremenu dobio i decu...

Ima ih više od 11

Kako je ID počela da gubi rat i da se povlači, a njeni borci listom da ginu, ginule su i Sandžaklije u njenim redovima, a njihove supruge i deca su završavali u Asadovim ili kurdskim logorima... Sigurno ih je mnogo više od 11 koliko pominje muftija Muamer Zukorlić.
- Ne znam šta bi Srbija mogla da učini za njih, jer je u Siriji još rat, možda nešto preko Turske, ali i to će biti vrlo teško - kaže dobar poznavalac i dugogodišnji "pratilac" vehabija iz Sandžaka.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online