Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.01.2015.
09:38
D. Lukić - Vesti A

Zapad i Balkan protiv terora (1): Sa Kosova pod zastavu džihada

Obaveštajne službe pet zemalja Evropske unije i SAD izašle su prošle sedmice sa brojkom od 5.000 evropskih državljana koji se pod zastavom Islamske države na Bliskom istoku bore protiv američke marionetske vlade u Bagdadu i "proruskog" režima u Damasku. Među tih 5.000 (1.400 iz Francuske, 600 iz Britanije...) nalazi se, stoji u raportu, i 150 džihadista sa Kosova.

Beta/AP
Mosul: Islamisti podržali terorističke napade u Parizu

U evidenciji britanske policije i obaveštajnih službi, Skotland jarda, MI5 i MI6, navodi se da se kosovski džihadisti uglavnom bore pod zastavom ultraradikalnog fronta Al Nusra. Ovaj islamistički front dejstvuje u Siriji na obaranju vlasti predsednika Al Asada, a logistički ga pomažu SAD, EU i NATO.

Zanimljivo je da su zapadne obaveštajne službe odlučile da konačno izađu u javnost sa faktima i brojem kosovskih džihadista, koji do sada nisu pominjani u medijskom "mejnstrimu" iz obzira prema "prijateljskoj" vladi u Prištini.

Glavoseča sa Kosova

Lavdirim Muhadžeri, kosovski Albanac iz redova Islamske države, pojavio se nedavno na prvim stranicama nekoliko zapadnih listova, snimljen kako otseca glavu neimenovanom zapadnom vojniku.

Sve do prošle sedmice nijedan zapadni medij nije, na primer, pomenuo da je Kosovar pod borbenim imenom Abu Abdulah Kosovoj bio jedan od istaknutih komandanata Islamske države u Mosulu, na severu Iraka i da je tamo poginuo od nagazne mine koju je postavila tzv. Mosulska brigada, borbeni sastav stanovnika Mosula koji se bore protiv Islamske države.

Nakon ubistva Kosovoja, kurdistanski list "Rudav" (izlazi u Mosulu) objavio je da je kosovski džihadista bio na putu prema vojnoj bazi Halid, na severu Iraka, kada je njegov automobil naleteo na dve mine kod mesta Ajn Džadiš.

Islamska država zauzela je Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, prošlog juna, i odatle isterala gotovo svo hrišćansko stanovništvo. Prema pisanju kurdskog lista, Kosovoj je u to vreme bio komandant "najznačajnije terorističke grupe na severu Iraka".

U oktobru 2013. godine Abu Abdulah Kosovoj pojavio se na jednom video-snimku Islamske države. Na tom snimku se obraća njegovim Albancima i poziva ih da se prijave u redove džihadista. Video je snimljen u mestu Azaz, u Siriji.

- Moja islamska braćo, šaljem vam ovaj poziv sa Levanta, sa zemlje džihada. Kao što možete da vidite, Bog nam je podario pobedu; odmetnici od vere više neće moći da ovde vladaju... Još jednom zahvaljujemo Alahu koji nam je podario ovu pobedu da bismo živeli po šerijatu i za šerijat...

Kalifat

Izrasla iz iračkog krila Al Kaide (2013), Islamska država je najpre stavila pod kontrolu gradić Rakah, na istoku Sirije, a zatim zaposela širok prostor u Iraku, uključujući Mosul (u junu), odakle je proglasila Kalifat na područjima koja kontroliše.

Američki list "Kriščen sajans monitor" je, uz ovu informaciju, objavio da evropski i američki građani "u jatima odlaze na Bliski istok da bi se priključili Islamskoj državi". Među njima je velika grupa iz "albanskog prostora - Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore", piše "Monitor".

Međunarodni Centar za istraživanje radikalizma objavio je, takođe, podatak da se "300 albanskih boraca sa Kosova, zajedno sa jednim brojem sunarodnika iz Makedonije i Albanije, nedavno uključilo u redove radikalnih islamističkih grupa u Siriji".

Sutra - Zapad i Balkan protiv terora (2): "Naši" i "njihovi" džihadisti

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 09:56
A stoje sa djihadistima srbe koj su u Ukrainu koj se bore u strano proruski terorista ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online