Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
10:57
Srna A

Banka HSBC u centru poreskog skandala: Tajni računi povezani sa Al kaidom i BiH?

Tajni dokumenti otkrivaju da je globalni bankarski gigant HSBC imao klijente koji su sarađivali sa Al kaidom, a koji se dovode u vezu sa BiH, objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva (ICIJ) u saradnji sa listom "Mond".

Beta/AP/K. W./File
Tajni dokumenti ukazuju na bliske veze banke sa Al kaidom

U izveštaju se navodi da je švajcarska banka HSBC ostvarila profit poslovanjem sa trgovcima oružjem, diktatorima iz zemalja trećeg sveta, krijumčarima "krvavih dijamanata" i ostalim međunarodnim kriminalcima.

- Dokumenti koji su procurili, a koji su zasnovani na unutrašnjem radu privatnog ogranka HSBC-a, odnose se na račune na kojima je bilo više od 100 milijardi dolara i pružaju uvid u supertajni švajcarski bankarski sistem, za koji javnost do sada nije znala - piše u izveštaju.

Na veze klijenata HSBC-a sa Al kaidom prvi put javno je ukazano u julu 2012. godine, u izveštaju američkog Senata u kojem je upozoreno na moguću internu Al kaidinu listu finansijera ove organizacije.

"Zlatni lanac" Al kaide

U izveštaju Senata rečeno je da se za listu saznalo kada je u BiH izvršen pretres prostorija humanitarne fondacije "Benevolens internešnel", sa sedištem u Saudijskoj Arabiji.

ICIJ napominje da je američko Ministarstvo trgovine stavilo ovu fondaciju na listu terorističkih organizacija.

U izveštaju se navodi da je Osama bin Laden, tadašnji lider Al kaide, lično sastavio listu od 20 imena ljudi koje je smatrao "zlatnim lancem".

- Od trenutka kada su imena iz “zlatnog lanca“ javno objavljena u medijskim izvještajima u proleće 2003. godine, senatski potkomitet je saopštio da HSBC treba da bude “oprezna“ i svesna da su ove uticajne poslovne ličnosti veoma rizični klijenti - navodi ICIJ.

Novinari koji su sastavili izveštaj navode da je značaj "zlatnog lanca" u međuvremenu doveden u pitanje, ali da je ICIJ utvrdio da su tri osobe sa ove liste imale račune banci HSVC u švajcarskoj posle tog datuma.

Objavljeni podaci o tajnim računima odnose se na oko 106.000 klijenata iz 203 zemalje širom sveta u periodu od 1988. do 2007. godine.

Klijenti i iz BiH

BiH je rangirana na 162. poziciju među zemljama sa tajnim dolarskim iznosima na računima u HSBC. U priloženoj tabeli navodi se da je sedam klijenata iz BiH otvorilo devet računa u periodu od 1990. do 2003. godine, na kojima je bilo ukupno 4,3 miliona dolara.

Najveći pojedinačni iznos koji je pripadao jednom klijentu bio je 3,8 miliona dolara.

Novinari su u dokumentima pronašli i podatke o privatnim računima slavnih ličnosti iz sveta sporta, preko filmskih zvezda do poznatih političara.

ICIJ veruje da je banka nudila konsultantske usluge s ciljem pomaganja klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milionske sume.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online