Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 21.12.2013.
09:42
rts.rs A

Janjičar vodi u Siriju

Finansijeri odlaska na sirijsko ratište stalno kruže između Sirije, Švajcarske i BiH, piše sarajevski Dnevni avaz. Kao posrednici najčešće se pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović. Prema pisanju sarajevskog lista, veruje se da Janjičar stoji iz odlaska mladog muslima sa ženom i dvoje dece na ratište u Siriji.

Foto: Arhiva
 

Odlazak mladića iz BiH na ratište u Siriji finansira se iz nekoliko centara o kojima se u javnosti malo zna. Finansijske transakcije obavljaju se na nekoliko "ruta", pomoću pojedinaca koji su posrednici između finansijera i vrbovanih mladića.

Pročitajte sve što smo pisali o vehabijama OVDE

Sarajevski Dnevni avaz piše da se kao posrednici najčešće pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović, koji redovno operišu na relaciji Sirija-Švajcarska-BiH.

Jusić i Hasanović, s prijavljenim mestom boravišta u Lozani, navodno su uključeni u finansiranje odlazaka mladića iz BiH u Siriju.

Oni su se za vreme rata borili na području Konjević Polja kod Zvornika, a tokom 1996. i 1997. godine ilegalno su napustili BiH i otišli u Švajcarsku. Bosanskohercegovačka dijaspora u Lozani čula je za njih da su vehabije, ali o njima malo zna, osim da zvanično ništa ne rade a da imaju novca.

U Siriju sa ženom i dve ćerke

Još dobrovoljaca

Nedavno je sarajevski list pisao o smrti Bilala Berbića (20), Hajrudinovog sina, kojeg je otac, navodno, oterao u rat u Siriju, gde je poginuo pre dva i po meseca. U međuvremenu, iz Krajine je u rat otišao još jedan mladić, Suad Šabić (23), iz sela nadomak Velike Kladuše - pre nekoliko dana javio se ocu Rifetu preko interneta. "Rekao mi je da je u jednom vojnom kampu na obuci", rekao je Avazu Rifet Šabić (50), koji nerado govori o onome što je snašlo njegovu petočlanu porodicu.

Elvis Burzić (27) nedavno se roditeljima javio iz Sirije - u ratni pakao odveo je i ženu i dve ćerke, jednu od dve i drugu od pet godina. Elvis je radio u Sarajevu, u firmi koja se bavi obezbeđenjem, i živeo je vema solidno, piše list, a rodno mesto i roditelje obilazio je bar dva puta godišnje.

"Ništa mi ne znamo, Elvis se javio, znamo da je tamo, ali s kim je otišao, ne znamo. Voleli bismo da je kod kuće, ali šta ćemo", kaže Elvisova majka Fatima.

Burzićev odlazak u Siriju sa ženom i maloletnim kćerkama povezuje se s njegovim tastom Hajrudinom Berbićem, rodom iz Brežana kod Kaknja, koji važi za vehabiju. Veruje se da on zna kako su i kada otišli, kao i gde se nalaze.

POVEZANE VESTI

Subota 21.12.2013. 10:26
E blentave poturice, glupli ste od najobicnije bukve!
Subota 21.12.2013. 11:43
Koliko je to ludo ima čak i nadimak JANIČAR...e jadna vam majka vi sa ispranim mozgovima.
Subota 21.12.2013. 20:23
samo se rokajte sto vise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online