Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 27.08.2014.
14:31
Beta A

Tusk: Poljska neće pomagati Ukrajini ako to ugrožava njenu bezbednost

Poljski premijer Donald Tusk odbio je u sredu zahteve opozicione konzervativne desnice da se Poljska angažuje više u ukrajinskoj krizi i preduzme samostalne poteze koji ne bi bili usklađeni sa zajedničkim merama Evropske unije i NATO.

Dalji potezi Poljske biće usklađeni da merama EU i NATO: Donald Tusk
 

Među takvim zahtevima opozicije je predložila i to da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi joj hitno isporučila oružje, što je Ukrajina od zvanične Varšave zatražila, i da sa odgovorom ne čeka na septembarski samit NATO, što je učinila poljska vlada, a opozicija takođe zahteva i oštrije sankcije protiv Rusije.

Premijer Tusk je u parlamentu, predstavljajući poslanicima donjeg doma planove za poslednju godinu mandata vlade, jasno stavio do znanja da Poljska neće pomagati Ukrajini po cenu ugrožavanja svoje bezbednosti, a da je jedina efikasna pomoć tom istočnom susedu to da zvanična Varšava podstakne EU, NATO, SAD i Kanadu na pomoć Ukrajini.

"Često čujem da bi Poljska trebalo da se angažuje samostalno, što zvuči vrlo efektno. Na način koji bi Poljsku oterao u politički aut. Zamislimo Poljsku koja bi samostalno odlučila da uvede embargo Rusiji. Zamislimo kako smo usamljeni u energetskom ratu. Za mene je primarna bezbednost Poljske, a ne avanture zato što se neko načitao romantičnih romana", kazao je Tusk poslanicima Sejma.

Poljska okleva: I dalje nema oružja za Ukrajinu

Tusk je istakao da Poljskoj polako polazi za rukom da ubedi saveznike u NATO da je neophodno veće vojno prisustvo savezničkih trupa na istočnim granicama zapadnog vojnog saveza i jačanje istočnog krila povodom sukoba u Ukrajini i pogoršanih odnosa sa Rusijom.

"Korak po korak uspevamo da ubedimo NATO da poveća svoje prisustvo u Poljskoj", kazao je Tusk i dodao da će Poljska svoj udeo i svoje izdatke za odbranu povećati na dva odsto BDP-a, ali tek od 2016. godine.

"Radićemo dosledno što smo radili do sada - nastojaćemo da politika evropske i evroatlantske zajednice bude što bliža poljskim očekivanjima i da ne krene u opasni plićak neodgovornosti", kazao je u Sejmu poljski premijer.

Tusk je takođe saopštio da ima potvrdu od poljskih obaveštajnih službi da na istoku Ukrajine operišu regularne ruske trupe.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.08.2014. 14:45
Pametno,samo da li je iskeno?Katoličke varalice su to.
Sreda 27.08.2014. 15:18
Uh premudri Poljaci! Kao da Rusi ne znaju sklonosti i namjere Poljaka. Pa pijanice jedne, nije vam jos jasno da ce te prvi izgoriti? Da ce doba Ausvica, za vas biti "zlatno doba" u odnosu sta se sada sprema!
Sreda 27.08.2014. 15:14
Pa Poljaci su jedni od glavnih aktera u proizvodnji haosa u Ukrajini ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online