Sreda 27.08.2014.
14:31
Beta

Tusk: Poljska neće pomagati Ukrajini ako to ugrožava njenu bezbednost

Dalji potezi Poljske biće usklađeni da merama EU i NATO: Donald Tusk
 

Među takvim zahtevima opozicije je predložila i to da Poljska pomogne Ukrajini tako što bi joj hitno isporučila oružje, što je Ukrajina od zvanične Varšave zatražila, i da sa odgovorom ne čeka na septembarski samit NATO, što je učinila poljska vlada, a opozicija takođe zahteva i oštrije sankcije protiv Rusije.

Premijer Tusk je u parlamentu, predstavljajući poslanicima donjeg doma planove za poslednju godinu mandata vlade, jasno stavio do znanja da Poljska neće pomagati Ukrajini po cenu ugrožavanja svoje bezbednosti, a da je jedina efikasna pomoć tom istočnom susedu to da zvanična Varšava podstakne EU, NATO, SAD i Kanadu na pomoć Ukrajini.

"Često čujem da bi Poljska trebalo da se angažuje samostalno, što zvuči vrlo efektno. Na način koji bi Poljsku oterao u politički aut. Zamislimo Poljsku koja bi samostalno odlučila da uvede embargo Rusiji. Zamislimo kako smo usamljeni u energetskom ratu. Za mene je primarna bezbednost Poljske, a ne avanture zato što se neko načitao romantičnih romana", kazao je Tusk poslanicima Sejma.

Poljska okleva: I dalje nema oružja za Ukrajinu

Tusk je istakao da Poljskoj polako polazi za rukom da ubedi saveznike u NATO da je neophodno veće vojno prisustvo savezničkih trupa na istočnim granicama zapadnog vojnog saveza i jačanje istočnog krila povodom sukoba u Ukrajini i pogoršanih odnosa sa Rusijom.

"Korak po korak uspevamo da ubedimo NATO da poveća svoje prisustvo u Poljskoj", kazao je Tusk i dodao da će Poljska svoj udeo i svoje izdatke za odbranu povećati na dva odsto BDP-a, ali tek od 2016. godine.

"Radićemo dosledno što smo radili do sada - nastojaćemo da politika evropske i evroatlantske zajednice bude što bliža poljskim očekivanjima i da ne krene u opasni plićak neodgovornosti", kazao je u Sejmu poljski premijer.

Tusk je takođe saopštio da ima potvrdu od poljskih obaveštajnih službi da na istoku Ukrajine operišu regularne ruske trupe.

2024 © - Vesti online