Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.07.2014.
02:22
Vesti A

Kćerkama oduzeo majku

Bivši agent za nekretnine Džerard Bejden-Klej (43) dobio je doživotnu robiju za ubistvo svoje žene Alison. Posle četiri nedelje suđenja, 75 saslušanih svedoka i nedelju dana većanja, porota od sedam muškaraca i pet žena na Vrhovnom sudu u Brizbejnu izrekla je odluku: "Kriv je".

Tri ćerke učino siročićima (Foto: Ilustracija)
 

Familija Alison Bejden-Klej, uključujući njene roditelje Džefa i Prisilu Diki, koja je sedela u prepunoj sudskoj dvorani, s odobravanjem je pozdravila ovu odluku.


Javnost je dve godine želela da vidi hoće li tužba uspeti da dokaže krivicu optuženog, koji je sve vreme tvrdio da nije kriv. Uz ostale dokaze, bile su i ogrebotine koje je imao na licu, očito od noktiju, ali je on za njih navodio da ih je zadobio pri brijanju. Imao je slične tragove i blizu vrata i objašnjenje mu je bilo da potiču od toga što je pomagao prijatelju u radovima na kući. Tri sudska veštaka tvrdila su da to mogu da budu i tragovi noktiju, odnosno prstiju.
 

Baloni u čast Alison

Pred sudom, familija i prijatelji pustili su vazduh više desetina balona u žutoj, omiljenoj Alisoninoj boji. Detektivi koji su vodili istragu kazali su da su policajci došli do tog stepena da su se osećali kao da su je poznavali.
- Nikada nismo sreli Alison, ali radeći sa familijom Diki i širom porodicom tokom ove duge istrage, ja sam siguran da govorim i u ime drugih kolega, osećali smo se kao da je poznajemo, rekao je detektiv Mark Ejsnvort reporterima. - Mislim da bismo se svi mogli složiti da je Alison bila divna osoba, divna majka, prijateljica i kćerka.

Istraga je izvela i dokaze da je Bejden-Klej vodio dvostruki život i imao više ljubavnih afera. On je dokazivao da mu je život sa Alison bio veoma težak, jer je navodno bila sklona samoubistvu.


Najveće TV-stanice direktno su prenosile ovaj događaj za koji je bila zainteresovana cela Australija. Izveštači su u utorak bili u dve odvojene prostorije gde su posmatrali šta se dešava u sudnici. Oni su odatle prenosili kolegama šta se dešava, a ovi to saopštavali gledaocima ispred ekrana.


Ubistvom svoje žene, Bejden-Klej je oduzeo majku za tri devojčice.
Sada već osuđen (potvrda krivice znači i obaveznu kaznu doživotnog zatvora), Bejden-Klej je plakao i vidno drhtao dok su majka, pa otac i sestra ubijene čitali pred njim svoje izjave o tome šta je napravio kad je deci ukrao majku. Reporteri su plakali tokom prenosa, dok su citirali reči roditelja u sudnici.


Pre toga, optuženi je pokazivao malo emocija, ali mu je samopouzdanje uzdrmano kada je Alisonina majka Prisila počela da mu govori:


- Devojčice više nikada neće videti svoju majku, ne samo sada, nego nikad. Osuđene su na doživotnu kaznu bez ljubavi i prijateljstva koje samo majka može dati. Promenio si sudbinu svojih kćerki i osudio ih na doživotni zatvor, kazala je Prisila Diki i navela da je njegov čin promenio i život svih njih. Ona će sada, rekla je, nastojati da zameni mamu svojim unukama.

Očajna familija

Advokat Bejden-Kleja, Piter Šilds rekao je da je njegova familija očajna zbog presude.
- U ime familije mog klijenta, molim vas da se držite po strani i ostavite ih nasamo, kazao je on reporterima, dodajući da ne bi bilo na mestu da se ovog časa govori o žalbi.

 

Alisonin otac Džef takođe je posmatrao ubicu svoje kćeri kada je došao njegov red da govori. Kazao je da ima osećaj kao da je izdao Alison zato što nije bio u stanju da je zaštiti od Bejden-Kleja i da sebi to neće oprostiti do kraja života.


- Primili smo te u našu familiju, a ti si zloupotrebio poverenje sa svojim lažima i prevarama. Zatražio si ruku moje kćerke za brak i ja sam prihvatio i dao ti dozvolu. Ali, ja ti nisam dao dozvolu da je izneveriš.


Alisonina sestra Vanesa Fauler je bila sledeća koja je gledala u ubicu. Ona je kazala da je Alison na sudu bila predstavljana u lošem svetlu, kako bi se njen muž na takav način odbranio.


- Zbog tebe, tri devojčice nemaju majku, rekla mu je ona ogorčeno. Njena porodica sada se preselila iz Gold Kosta u Brizbejn, kako bi ona, sa svoje dve kćeri, pomagala svojoj majci u brizi oko tri unuke koje su ostale siročad.

Muž lagao policiju

Međutim, od časa kada je Bejden-Klej izvestio da mu nema žene, policija je znala da nije reč o običnom slučaju nestale osobe. On im je rekao da je otišla u šetnju rano ujutro i nikad se nije vratila. Međutim, tragovi na njegovom licu upozorili su policiju da se dogodilo nešto ozbiljnije.
Sati su postali dani i 30. aprila, usamljeni kajakaš otkrio je, ispostaviće se kasnije, Alisonino telo, u muljevitoj obali potoka Kolo u Enstidu oko deset kilometara od porodične kuće.
Tog dana, policija je odbila da kaže da li je Bejden-Klej osumnjičen. Trinaest dana kasnije, međutim, uhapšen je i optužen za ubistvo svoje žene.
Na sudu, dokazano je da je on ubica. Do danas, međutim, ostalo je nerazjašnjeno pitanje na koje samo on zna odgovor, a ono glasi: kako je ubio?

Ranije, kad je saopštavana odluka o krivici, ona je prošaputala "Hvala vam", ljudima i ženama u poroti. Bejden-Klej moraće da provede najmanje 15 godina u zatvoru, pre nego što bude mogao da zatraži puštanje na prevremenu slobodu.

Odmah iz sudnice prebačen je u zatvor Vajkol sa maksimalnim obezbeđenjem u kome se već nalaze višestruke ubice Gordon Natal, Maks Sika i drugi.


Alisonino telo nađeno je na obali potoka u Enstidu na zapadu Brizbejna, 30. aprila 2012. godine, deset dana nakon što je njen muž izvestio da je nestala iz njihove kuće u obližnjem Brukfildu.


Istraga je dokazala da nije tu ubijena, već baš kod kuće. Pored ostalog, po tragovima u njegovom automobilu, kao i lišću u kosi i na odeći koje je poticalo od drveća kod kuće, a ne na mestu gde je nađena.

Nokti su joj bili brižljivo očišćeni ispod, kako bi se, kako je rečeno, otklonili tragovi kože ubice, ostali pri gušanju s njim, kada mu je ona nanela ogrebotine.


Na te oznake i majka mu je skrenula pažnju. Rekla je da joj je kći uvek bila borac, a da je to dokazala i mrtva, kada je iza sebe ostavila tragove kojim je na licu označila svog ubicu.

 

Istorijski slučaj

Ovo je bio sudski proces o seksu, lažima i ubistvu, u predmetu koji je zaokupljao javnost dve godine, posebno u Brizbejnu, o čemu su svedočili i redovi ljudi koji su se u utorak okupili pred Vrhovnim sudom. Za života, Alison Bejden-Klej bila je plesačiča, nastavnica, uspešna žena od karijere, predana supruga i majka tri devojčice. Posle smrti, postala je naširoko poznata.


Njen nestanak 2012. godine šokirao je blisku zajednicu u Brukfildu. Zabrinuti građani donosili su cveće pred njenu kuću, ne znajući kako drugačije da pomognu. U isto vreme, stotine policajaca i volontera spasilačke službe bilo je u akciji, češljajući okolna predgrađa za bilo kakvim tragom o njoj.


- Molimo, pomozite nam, zbog toga što su ovde tri prelepe Alisonine devojčice koje žele da vide svoju majku, molio je tada njen otac.


Pridružio se i premijer Kvinslenda Kembel Njumen i obećao sve raspoložive neophodne snage da je nađu.


- Veoma sam tužan zbog familije i prijatelja, rekao je on tada.
Majka je apelovala:


- Naši životi nikad više neće biti isti, moramo, moramo je naći - ona je toliko dragocena.


Našli su je - mrtvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online