Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.08.2013.
01:54
Vesti A

Za pretnje udovici 100.000 dolara

Sat pošto je kontroverzni biznismen Majkl Mekgerk ubijen u Sidneju, Senad Kaminić (45) primio je poruku: "Gume su sređene." Međutim, bivši bosanski vojnik zaboravio je ugovorenu šifru. Tek kasnije je shvatio da se poruka ne odnosi na gume, već na likvidaciju poslovnog partnera Rona Medića, rečeno je sudu u Sidneju.

Mekgerk je usmrćen pred svojom kućom u Kremornu, 3. septembra 2009. Medić je optužen da je naručio zločin i već treću nedelju traje sudski pretres tokom kojeg će biti odlučeno hoće li građevinski tajkun biti izveden na suđenje. Tužioci tvrde da je Medić želeo Mekgerka mrtvog zato što su njih dvojica bila u svađi oko imanja u vrednosti od više miliona dolara.

Ron Medić


Dan posle ubistva, fotoreporter "Heralda" snimio je Medićev sastanak sa Lakijem Gatelarijem, u milionerovom omiljenom restoranu u Lajkhardtu. Na saslušanju je

Novac za Lakija


Kaminić je istakao da nikada nije imao direktni razgovor s Medićem o Mekgerkovom ubistvu. Ali, kazao je i to da ga je, negde u maju 2009, Gatelari uputio da pokupi Medića iz njegove kuće u Point Pajpeu i odbaci ga na aerodrom. Tada mu je Medić, kazao je, predao torbu i rekao:
"Ovde je 150.000 dolara za posao. Daj to Lakiju." Kako je razumeo Gatelarija, novac je bio planiran za ubistvo.

kazano da je Medić bio uznemiren kada je došao u restoran, a Gatelari pokušavao da ga smiri.


Gatelarijev vozač Senad Kaminić rekao je da je verovao da su osobe za stolom razgovarale u šiframa o ubistvu, koristeći se izrazima kao što su "naš prijatelj" za Mekgerka i "posao" u značenju ubistva.


Kaminić je takođe rekao da su ispred restorana bili novinari i da je Medić bio uznemiren. Rekao je da je čuo kako Gatelari kaže Mediću da "ostane miran". Tokom ručka, jedan od učesnika dao je izjavu predstavnicima medija: "Nedavno, Ron Medić bio je stranka u sudskim procesima vezanim za komercijalne poslove, a u kojem je Majkl Mekgerk bio takođe stranka. Pre oko tri nedelje značajan deo tih procesa je okončan na prijateljski način. Ubistvo Mekgerka je tragično i simpatije Medića su na strani njegove žene i dece. Medić neće davati više izjava", izveštavaju izdanja "Ferfaksa".


Međutim, sada, tokom sudskog pretresa, rečeno je da je Medić, pošto je platio da Mekgerk bude ubijen, dao i 100.000 dolara da bi se zapretilo njegovoj udovici. Gatelari je na istom saslušanju rekao da onda kada gospođa Mekgerk nije Mediću platila milione za koje je tvrdio da mu je ubijeni dugovao, on je Gatelariju rekao: "K.... mora da je u ovome od početka, čvrsta je kao i on što je bio."


Ove srede, Kaminić je kazao u Centralnom lokalnom sudu da je primio 10.000 dolara naknade za ulogu u organizovanju pretnji gospođi Mekgerk. Ali, osoba koju su zaverenici angažovali da pretnje izvede bila je registrovani policijski doušnik.
Policija je posmatrala i snimala, 8. avgusta 2010, kada je čovek sa perikom na glavi pokucao na njena vrata i gospođi Mekgerk rekao: "Plati dugove svog muža."
Kaminić i Gatelari dobili su značajno smanjenje kazni za svedočenje protiv Medića.
 

Planirali likvidacije "izdajnika"


Kako je policija oko zaverenika sve više zatvarala krug posle ubistva oni su počeli da razmatraju i moguća ubistva osoba za koje su verovali da bi ih izdale. Među njima je bila i Kristal Vir, bivša devojka ubice Haišama Safetlija, kao i sam Kris Estefan, Safetlijev saučesnik u noći zločina.


- On je momak koji je ubio Mekgerka, on sve zna - navodno je Safetli kazao Gatelariju i Senadu Kaminiću.


- Ona zna previše, treba da je se oslobodim - tvrdi Kaminić da mu je Safetli kazao o gospođici Vir.


Kristal Vir, koja je imala seksualni odnos s Safetlijem u kolima dok je bio u prismotri

Nalog za hapšenje svedoka


Sudija za prekršaje ponudila je da izda nalog za hapšenje narednog svedoka Rona Mejsona, koji je otišao na kampovanje. Sudu je rečeno da je samo koju nedelju pre Mekgerkovog ubistva, Mejson, bivši šef aboridžinskog saveta za zemljište na Južnoj obali, organizovao razgovor u RSL klubu Malabar sa potencijalnim plaćenim ubicom - četvrtim po redu kojem su ponudili ovaj posao. Gatelariju je ovaj čovek bio preskup.

Mekgerkove kuće, takođe je bila kandidat da likvidira Mekgerka, tako što će mu dati smrtonosnu dozu kokaina.


Međutim, nešto kasnije prekinula je sa Safetlijem i obezbedila sudsku zabranu da joj se približava. Safetli se bojao da će ona reći policiji šta zna. Brinuo je i zbog Estefana da ne ode u policiju.


- Ne mogu da idem ni blizu njegove adrese, ti treba da ga ubiješ - Kaminić tvrdi da je Safetli tražio od njega.


Drugom prilikom, Kaminić tvrdi, Safetli je od njega tražio da od Gatelarija zahteva 100.000 dolara pošto zna nekoga kome je policija odobrila da putuje iz zemlje. Safetli mu je kazao da bi ta osoba ubila Estefana pre nego što otputuje i da se više nikada ne vrati.


Kaminić takođe kaže da mu je Safetlijev brat Bas kazao posle ubistva da je Safetli spalio odeću koju je nosio te noći, ali da je u njoj zaboravio deo novca koji je dobio za likvidaciju.


- Zamisli idiota. I oni veruju da su profesionalci - navodno mu je kazao Bas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online